Suomen historian suurimpiin kuuluvan huumekaupan lonkerot ulottuvat ympäri maata – vyyhdissä paljastui myös valtaosa niin sanotun Katiska-jutun huumeiden alkuperästä

Suomessa on paljastunut huumevyyhti, jota kuvataan yhdeksi maan historian suurimmista. Sen kautta Suomeen on kuljetettu myös pääosa niin sanotun Katiska-vyyhdin huumeista.

Poliisi epäilee kahta hollantilaista miestä kuljetusten pääjärjestäjiksi jutussa, jossa huumeiden katukauppa-arvo on poliisin mukaan yli 20 miljoonaa euroa. Huumeita on myyty laajasti ympäri Suomea.

– Suomessa toimi useita vastaanottoportaita, joiden tehtävänä oli myydä huumausaineita. Yksi näistä oli Katiska-vyyhtiin kuuluva vastaanottoporras, kertoi tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista STT:lle.

Katiska-juttuun liittyen huumeita tuotiin kaksi isompaa annosta. Asiakkaana toimi jutun keskeinen epäilty, liikemies Niko Ranta-aho.

– Poliisi on nyt siis paljastanut maahantuontikanavan, jonka kautta muun muassa huumeita siihen kyseiseen vyyhtiin tuli, Räty sanoo.

Huumausainekuljetusten pääasiallisiksi järjestäjiksi epäillään 44- ja 47-vuotiaita alankomaalaisia miehiä. Epäillyt ottivat huumausaineet vastaan Alankomaissa ja pakkasivat ja lastasivat ne Suomeen kuljetusta varten. Huumausaineet piilotettiin kukka- ja huonekasvilasteihin, joiden maahantuontia ja myyntiä varten epäillyt olivat perustaneet yrityksen.

Kaakkois-Suomen haaran tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Marko Heinosen mukaan voidaankin puhua Suomen rikoshistorian yhdestä kaikkien aikojen suurimmasta huumausainerikoskokonaisuudesta.

Pääkaupunkiseudun haara paljasti uuden ilmiön huumekaupasta

Katiska-haaran lisäksi hollantilaiskaksikko järjesti huumeita Alankomaista Suomeen ainakin pääkaupunkiseudulla, Kaakkois-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla toimineille tilaajille.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että alankomaalaisen rikollisryhmän asiakkaina pääkaupunkiseudulla oli kaksi erillistä rikollisryhmää, joista toisen jäsenet olivat peräisin pääosin Itä-Afrikasta ja toisen pääosin Lähi-idästä.

Helsingin poliisilaitoksen Ammattimainen rikollisuus -toiminnon johtaja, rikostarkastaja Markku Heinikari sanoo, että juttu paljasti uusia piirteitä pääkaupunkiseudun huumekaupassa.

– Poliisin pääkaupunkiseudulla tekemien havaintojen perusteella monet ulkomaista alkuperää olevat rikollisryhmät ovat ottaneet haltuunsa myös täällä tapahtuvaa huumeiden eteenpäin välitystä.

– Näitä ryhmiä eivät yhdistä liivit vaan etninen alkuperä tai sama kieli. Juttu on aika hyvä esimerkki siitä, miten huumekauppa ja järjestäytynyt rikollisuus näyttäytyvät pääkaupunkiseudulla. Se on todella kansainvälistä, hän sanoo STT:lle.

Heinikari kertoo STT:lle, että osa näiden kahden rikollisjengin jäsenistä näyttää tulleen Suomeen pelkästään huumausainerikosten tekoa varten.

– He ovat ihan ammattilaisia siinä hommassa. Osalle näistä jäsenistä ihan vain puhtaasti huumekaupan teko Suomessa on ollut syy tänne tuloon, hän sanoo.

Heinikarin mukaan ulkomaalaisten ryhmien osuus huumekaupassa kasvaa jatkuvasti.

Tilapäisiä vuokra-asuntoja vuokrattu ympäri pk-seutua huumekauppaa varten

Ryhmät ovat esimerkiksi vuokranneet tietyistä kaupunginosista vuokra-asuntoja, joista on myyty huumausaineita.

– Nämä ovat tilapäiseen käyttöön otettuja asuntoja, joita on käytetty huumausaineiden varastointiin ja levittämiseen. Asunnot ovat vaihdelleet, Heinikari sano.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että toiminta on keskittynyt tiettyihin lähiöihin pääkaupunkiseudulla.

– Tietyissä lähiöissä ollut asuntoja, joista on levitetty huumeita eteenpäin. Kyse ei ole pataljoonan kokoisesta ryhmästä, vaan sellaiset kymmenkunta henkeä molemmissa, Uusikivi sanoo.

Heinikarin mukaan toiminta on ollut pienestä koosta huolimatta hyvin "ammattimaista ja järjestäytynyttä".

– He ovat huumekaupan ammattilaisia. Heillä on vahvat kansainväliset yhteydet muiden maiden ammattirikollisiin, hän sanoo.

Kyseisten rikollisryhmien epäillään hankkineen alankomaalaiselta rikollisryhmältä loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 välisenä aikana yli 200 kiloa marihuanaa, 11 000 ekstaasitablettia ja vajaan kilon kokaiinia ja levittäneen niitä eteenpäin pääkaupunkiseudulla.

Heinikarin mukaan ei ole syytä epäillä, että ryhmät olisivat tehneet yhteistyötä keskenään.

29-vuotias alankomaalaismies toimi linkkinä

Näiden kahden rikollisryhmän linkkinä Hollantiin on toiminut etenkin alankomaalainen, Espoossa asuva mies. Poliisi epäilee, että 29-vuotiaan miehen tehtävänä oli ottaa vastaan rikollisryhmän Suomeen salakuljettamia huume-eriä ja luovuttaa niitä eteenpäin pääkaupunkiseudulla oleville asiakkaille. Lisäksi hänen tehtävänään epäillään olleen huumeiden myynnistä saatujen rahojen kerääminen asiakkailta ja niiden järjestäminen ulkomaille.

Espoossa asuneen miehen asunnosta takavarikoitiin noin 750 grammaa kokaiinia sekä yli 400 000 euroa käteistä rahaa. Lisäksi asunnosta takavarikoitiin noin 800 grammaa kokaiinin jatkamisessa käytettävää lääkeainetta, joka on jo itsessään luokiteltu väärinkäytettynä erittäin vaaralliseksi lääkeaineeksi.

Yhteensä Helsingin kokonaisuudessa on ollut esitutkinnan aikana vangittuna 16 ihmistä. Heistä vangittuina on yhä kolme, Uusikivi sanoo.

Vangittujen joukossa on ollut muun muassa Suomen, Jemenin, ja Irakin kansalaisia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat