Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n lentoturvallisuusvirasto: Boeingin 737 Max -mallin koneet voivat palata turvallisesti taivaalle

EU:n lentoturvallisuusvirasto EASA katsoo, että Boeingin 737 Max -mallin koneet voivat palata turvallisesti käyttöön. Koneet ovat olleet lentokiellossa lähes kaksi vuotta.

Konemallin kahdessa onnettomuudessa vuosina 2018 ja 2019 kuoli yhteensä 346 ihmistä. Konemalli joutui lentokieltoon maaliskuussa 2019.

Jo viime viikolla kerrottiin, että EASA aikoo antaa Boeingin lentokiellossa olleelle konemallille lentoluvan.

– EASA:n tekemän laajan tutkimuksen jälkeen olemme todenneet, että 737 Max voi palata turvallisesti palvelukseen, sanoo EASA:n johtaja Patrick Ky tiedotteessa.

Lupa merkitsee, että lentoyhtiöt voivat alkaa taas käyttää konetta Euroopan liikenteessä.

Suomalaisille lentoyhtiöille ei ole rekisteröity yhtään 737 Max -konetta. Traficom on kuitenkin sanonut aiemmin, että koneella tullaan kuitenkin varmasti lentämään Suomeen, kunhan luvat ja lentäjien koulutukset on saatu kuntoon.

Yhdysvaltojen lentoturvallisuusviranomainen myönsi koneelle lentoluvan marraskuussa.

Keskeinen syy onnettomuuksille on sakkauksenestojärjestelmän toiminta

Tutkijoiden mukaan keskeinen syy koneiden putoamiseen oli MCAS-sakkauksenestojärjestelmän virheellinen toiminta.

Boeingille koneen lentokielto yhdistettynä koronakriisiin on merkinnyt suuria vaikeuksia. Yli 650 konetilausta peruttiin turmien ja lentokieltojen seurauksena. Yhtiö on vähentänyt kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja järjestellyt johtoaan uudelleen.

737 Max -koneen oli määrä olla Boeingin energiatehokas lippulaiva tiukasti kilpailluilla kapearunkokoneiden markkinoilla. Boeingin pääkilpailija Airbus kauppaa lentoyhtiöille lyhyille ja keskipitkille reiteille A320-mallisarjaansa.