Moderaattorit valvovat haukkana puolueiden internet-vaalitilaisuuksia – poliittista häirintää ja uhkailua pidetään vakavana asiana

Kuluneella viikolla häirinnän kohteeksi joutui keskustapuolueen nettitilaisuus, jossa esiintyi muun muassa puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Elina Korkee / STT

Poliittista häirintää ja uhkailua pidetään puolueissa vakavana asiana. Internetin alustoilla – esimerkiksi Facebookissa ja Zoomissa – järjestettäviä vaalitilaisuuksia pyritään pitämään turvallisina ainakin nimeämällä kullekin tilaisuudelle moderaattori, joka voi tarvittaessa poistaa häiritsevästi esiintyvän osanottajan. Osa puolueista tarjoaa lisäksi kuntavaaliehdokkaille koulutusta siitä, miten kampanjoidaan turvallisesti.

Kuluneella viikolla häirinnän kohteeksi joutui keskustapuolueen nettitilaisuus, jossa esiintyi muun muassa puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko. Keskustan vaalikoordinaattorin Juha Iso-Ahon mukaan nettitilaisuuksien turvallisuutta on mietitty aiemminkin, mutta lisäpohdinta voi nyt olla tarpeen.

– Täytyy ehkä miettiä vielä tarkemmin, miten vaalitilaisuuksia netissä järjestetään ja milloin tarvitaan ennakkoilmoittautumista. Voidaan tarkistaa asetuksia, esimerkiksi sitä, ketkä osanottajat saavat jakaa kuvia, sanoo Iso-Aho.

– Toisaalta halutaan pitää avoimia tilaisuuksia. Ihmisten pitää päästä myös kyselemään ehdokkailta, hän painottaa.

Iso-Aho uskoo, että keskustapuolueen kuntavaaleihin liittyviä tilaisuuksia pidetään koronatilanteen vuoksi paljon erilaisina internet-tapaamisina. Äänestäjien tapaamisen kylillä ja toreilla hän toivoo ainakin jossain mittakaavassa onnistuvan.

– Pitää ajatella monipuolisesti, sanoo Iso-Aho.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että Saarikko ehti keskiviikon nettitilaisuudessa puhua muutaman minuutin, kun ruudulle ilmestyi yllättäen videokuvaa, jossa ihmisiä uhattiin aseella. Video oli ilmeisesti peräisin jostain tietokonepelistä. Häirintä jatkui rasistisilla solvauksilla nettikokouksen viestikentässä.

Tilaisuuden moderaattori kiirehti poistamaan videon ruudulta, mykisti vähäksi aikaa kaikki osallistujat ja ryhtyi poistamaan häiriköiksi epäiltyjä, nimimerkillä esiintyneitä henkilöitä. Saarikko pääsi jatkamaan puhettaan noin kymmenen minuutin päästä.

Vasemmistoliitolla on jo turvallisen kampanjoinnin opas

Vasemmistoliitolla on jo entuudestaan olemassa turvallisen kampanjoinnin opas, jota päivitettiin ja laajennettiin tämän vuoden alussa. Turvallisuusasiat ovat esillä myös puolueen tulevissa ehdokas- ja kampanjointikoulutuksissa, jotka koronatilanteen vuoksi pidetään webinaarimuotoisina. Puolueessa kertyneen kokemuksen mukaan häiriköinnin kohteeksi joutuvat etenkin naisehdokkaat sekä etnisiin tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvat.

Kuntavaaleihin liittyvissä nettitilaisuuksissa vasemmistoliitolla on moderaattorit ja joskus myös ennakkoilmoittautuminen.

– Käytännöt vähän vaihtelevat tilaisuuskohtaisesti. Etenkin valtakunnallisissa vaalitilaisuuksissa tarkistetaan, keitä siellä on. Pystymme tarvittaessa saman tien blokkaamaan, kertoo puoluesihteeri Mikko Koikkalainen.

– Pitää toimia siinä oletuksessa, että meidänkin nettivaalitilaisuudessa yritetään samanlaista kuin keskustan tilaisuudessa tapahtui, hän sanoo.

Koikkalaisen mukaan politiikkaan liittyvä häirintä ja uhkailu on syytä ottaa vakavasti.

– Tämä on voimistuva, suhteellisen uusi piirre. Erityisesti asialla näyttävät olevan äärioikeistolaiset, epädemokraattiset tahot. Puolueet ovat aika laajalla rintamalla joutuneet äärioikeiston maalitauluksi. Kannustaisin myös poliisia ja poliisijohtoa tarkkaavaisuuteen, sanoo Koikkalainen.

Demariehdokkaille koulutusta vihapuheen kohtaamiseeen

Sosiaalidemokraattien kuntavaalikampanjaa on tähän mennessä käyty rauhallisissa merkeissä.

– Uskon, että jos olisi pientäkin häiriköintiä, niin tieto siitä olisi kyllä paikallistasolta kantautunut, sanoo Katri Kujanpää, SDP:n kuntavaalien kampanjatyöntekijä.

– Keskustaa kohdannut häiriköinti varmaan johtaa kaikissa puolueissa siihen, että tällaiseen varaudutaan vielä paremmin.

Myös demareilla on moderaattorit kuntavaaleihin liittyvissä nettitilaisuuksissa, eli häiritsevästi esiintyvä osallistuja voidaan hiljentää tai poistaa tilaisuudesta.

– Nettitilaisuuksissa tavoitteena on kohdata ihmisiä ja luoda kahdensuuntaista vuorovaikutusta, kuten torin kulmallakin. Kun moderaattori on tiukempi, niin kyllähän se hidastaa vuoropuhelua, Kujanpää toteaa.

SDP:ssä kuntavaaliehdokkaille ja puolueen paikallisosastoissa toimiville on lisäksi tarjolla koulutusta häirinnän ja vihapuheen kohtaamiseen. Kujanpään mukaan tätä henkistä tukea tarjotaan entistä painokkaammin nyt, kun häirinnästä on tuoreita esimerkkejä.

– Ihmisillä pitää olla turvallinen olo kampanjoida, Kujanpää painottaa.

Kujanpään mukaan kuntavaalien alla puhutaan nykyään valtakunnallisista asioista ja yleispoliittisista kysymyksistä selvästi enemmän kuin ennen. Ehdokkaalla pitäisi olla mielipide melkein kaikesta.

– Itse olin ensimmäisen kerran ehdokkaana kuntavaaleissa vuonna 1996. Silloin puhuttiin kyllä ihan kunnan asioista ja vängättiin niistä, hän sanoo.

Kokoomus kohdannut vähäisiä järjestyshäiriöitä

Kokoomuksen netissä pidetyissä kuntavaalitilaisuuksissa ei ole tullut esille samanlaista häiriköintiä kuin keskustan tilaisuudessa, kertoo puolueen kuntavaalipäällikkö Antti Ahonen. Joitakin vähäisempiä järjestyshäiriöitä on ollut, ja Ahosen mukaan nettitilaisuuksien moderaattorit ovat joutuneet poistamaan muutamia henkilöitä keskusteluista.

– Silloin tällöin saattaa tulla riitaa haastavia kommentteja ja epäkunnioittavaa kielenkäyttöä, tai yritetään viedä keskustelu täysin pois aiheesta. Toistaiseksi meillä ei ole ollut vakavampaa. Suunsoittoahan on aina, sanoo Ahonen.

Koronavirustilanteen vuoksi kokoomuksen kuntavaalikampanjointi kylillä ja toreilla on Ahosen mukaan keskeytyksissä. Niinpä nettitilaisuuksien merkitys on huomattava.

– Jos on vaikka yksittäisen ehdokkaan tilaisuus Facebook-livenä, niin voi olla että ei ole moderaattoria. Pääsääntöisesti netissä järjestettävissä vaalitilaisuuksissa on kuitenkin aina moderaattorit, kertoo Ahonen.

Ahonen pitää sekä keskustan nettitilaisuuteen kohdistunutta häirintää että muutakin häirintää ja uhkailua politiikassa vakavana asiana.

– Tuomitsemme jyrkästi tällaisen toiminnan. Toivon, että tapauksista ilmoitetaan viranomaisille, sanoo Ahonen.

Kommentoi