Hallitus kertoo rajapäätöksistä kello 20

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Euroopassa kannetaan erittäin vakavaa huolta muuntoviruksista tällä hetkellä. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Sanna Nikula / STT

Hallituksen koronarajoitusneuvotteluissa on edetty. Valtioneuvoston istunto on alkanut kello 19. Hallitus pitää tiedotustilaisuuden valtioneuvoston istunnon jälkeen valtioneuvoston linnassa kello 20. Tilaisuuteen osallistuvat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Hallitus on neuvotellut tänään toimista, joilla on tarkoitus jarruttaa koronaviruksen brittimuunnoksen leviämistä Suomessa. Tiedotustilaisuuden aiheena on rajapäätöksen päivittäminen.

Yksimielisyys hallituksessa vaikuttaa olevan ainakin siitä, että rajaliikennettä on tiukennettava erityisesti pohjoisessa Tornion ja Ruotsin Haaparannan välisellä rajalla sekä Etelä-Suomen satamissa

– Meidän täytyy saada matkustajamäärä laskemaan mahdollisimman matalaksi, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jää mahdollisuus testata kaikki maahantulijat ja laittaa ihmisiä karanteeneihin, sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) neuvotteluihin mennessään.

Neuvottelussa on haettu kevään kaltaisia ratkaisuja siihen, millä tavalla rajaliikennettä rajoitetaan eli mikä katsotaan välttämättömäksi työmatkaliikenteeksi.

Ohisalo huomautti, että Suomen kansalainen saa aina poistua maasta ja palata maahan, eivätkä poliitikot voi tai halua sitä rajoittaa.

– Haluamme välittää sen viestin, että muuntovirukset ovat iso uhka meidän kaikkien terveydelle ja hengelle, ne potentiaalisesti leviävät nopeammin. Joten sanotaan julkisesti ja isosti se, että nyt ei kannattaisi lähteä muualle täältä Suomen kamaralta, jos ei aivan pakko ole.

Myös keskustan ministerit, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, totesivat keskustan olevan nyt valmis keskustelemaan rajatiukennuksista, kun vielä syksyllä puolue kritisoi tiukkoja matkustusrajoituksia.

– Tämä tilanne on uusi. Nyt se on tavallaan vastaavassa vaiheessa kuin viime keväänä, sanoi Saarikko.

Sävy vakavampi kuin joulukuussa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Euroopassa kannetaan erittäin vakavaa huolta muuntoviruksista tällä hetkellä. Hän osallistui eilen illalla Eurooppa-neuvoston kokoukseen.

– Keskustelu oli huomattavasti vakavampi sävyltänsä kuin vielä joulukuussa Eurooppa-neuvoston kokouksessa, Marin luonnehti hallituksen neuvotteluun mennessään.

Hänen mukaansa esille ei noussut huoli vain brittimuunnoksen, vaan myös muiden mahdollisten muuntovirusten osalta, joita on eri puolilla maailmaa havaittu. Muunnoksia on havaittu Britannian lisäksi ainakin Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa.

Marinin mukaan esimerkiksi Ruotsin puolella ei ole ollut sellaista rajasääntelyä kuin Suomen puolella, kun taas Norja on ottanut kovatkin toimet käyttöön. Hänen mukaansa tässäkin asiassa sävy Eurooppa-neuvoston kokouksessa oli muuttunut.

– Aiemmin on korostettu enemmän vapaata liikkuvuutta ja sitä että rajasääntelystä pitää pyrkiä eroon. Nyt useampi valtio korosti sitä, että rajatarkastuksia otetaan uudelleen käyttöön ja liikennettä keskeytetään jopa kokonaan.

Kommentoi