Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Suomen Messut ja OAJ syrjivät Aito avioliitto -yhdistystä – "Asian käsittely on kesken"

Suomen Messut ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ ovat niukkasanaisia päätöksestä, jonka mukaan ne syrjivät Aito avioliitto -yhdistystä opetusalan Educa-messujen yhteydessä toissa vuonna.

Sekä Educasta vastaava myyntiryhmäpäällikkö Tanja Pasila Messukeskuksesta että OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman perustelevat vaitonaisuutta sillä, että asian käsittely on kesken.

Pasila ei kerro, onko yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksellä jotain vaikutusta tuleviin Educa-messuihin, jotka järjestetään kuun lopussa poikkeuksellisesti verkossa.

– Keskitymme nyt Educa verkossa -tapahtuman onnistuneeseen toteutukseen emmekä kommentoi tätä asiaa enempää kuin että asian käsittely on kesken, Pasila sanoi STT:lle perjantaina.

Suomen Messuilla ja OAJ:lla on mahdollisuus valittaa syrjintäratkaisusta hallinto-oikeuteen.

Osallistumisesta nousi mekkala

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi taannoin, että Suomen Messut ja OAJ syrjivät Aito avioliitto -yhdistystä perumalla sen osallistumisen Educa 2019 -messuille. Yhdistys oli jo kertaalleen hyväksytty messuille näytteilleasettajaksi, mutta päätös pyörrettiin sen jälkeen, kun OAJ:n jäsenistöltä ja messukävijöiltä oli tullut kriittistä palautetta.

Aito avioliitto -yhdistys ja sen silloinen puheenjohtaja pitivät osallistumisen peruuttamista kohtuuttomana ja liioiteltuna. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle tehdyn valituksen mukaan yhdistys asetettiin muihin näytteilleasettajiin nähden erilaiseen asemaan, kun jo hyväksytty osallistumisoikeus peruutettiin yhdistyksen arvojen ja mielipiteiden sekä esitetyn julkisen kritiikin vuoksi.

Yhdistyksen mielestä esimerkiksi avioliiton pitäisi olla vain miehen ja naisen välinen liitto.

Suomen Messut ja OAJ kiistivät syrjinnän. Ne korostivat, että peruutuspäätös perustui kokonaisarviointiin messutapahtuman turvallisuudesta ja onnistumisesta ilman häiriöitä. Saadun palautteen perusteella osa ihmisistä oli kokenut yhdistyksen osallistumisen tapahtumaan häiritsevänä ja loukkaavana. Moni oli kertonut jättävänsä messut väliin.

Ei vaaraa turvallisuudelle

Lautakunta katsoi, että Aito avioliitto -yhdistyksen jo kertaalleen hyväksytyn osallistumisen peruuttaminen johtui yhdistyksen kannattamaan mielipiteeseen liittyvästä negatiivisesta huomiosta. Lautakunta kielsi Suomen Messuja ja OAJ:tä jatkamasta tai uusimasta yhdistykseen kohdistuvaa syrjintää mielipiteen perusteella.

Lautakunta arvioi, ettei yhdistyksen osallistuminen olisi aiheuttanut vaaraa tapahtuman turvallisuudelle. Messukävijöiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen osalta ei myöskään tullut ilmi mitään konkreettista uhkaa. Mahdollinen kävijämäärän lasku ei ole hyväksyttävä peruste toiminnalle.