Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äärioikeistolaiset värväävät väkeä joukkoihinsa asevoimissa, varoittaa Yhdysvaltain puolustusministeriö

Yhdysvalloissa äärioikeistolaiset ja valkoisen ylivallan kannattajat värväävät aktiivisesti väkeä ryhmiinsä maan asevoimissa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Ministeriön mukaan ryhmät ovat saaneet enemmän tukea viimeisen vuoden aikana.

Puolustusministeriö kertoi viime viikolla tapahtuneen kongressitalon valtausyrityksen jälkeen, että se käynnistää tutkinnan ääriryhmien laajuudesta Yhdysvaltain asevoimien riveissä.

Nimettömänä pysynyt puolustusviranomainen kertoo, että ääriryhmät myös rohkaisevat omia jäseniään hakeutumaan sotilaskoulutukseen.

– Tiedämme, että jotkut ryhmät aktiivisesti yrittävät rekrytoida henkilöstöämme mukaan aatteeseensa tai kannustavat omia jäseniään liittymään asevoimiin hankkiakseen taitoja sekä kokemusta toiminnastamme, viranomainen kertoo toimittajille.

Viranomaisen mukaan armeijataitojen lisäksi asevoimista haetaan myös legitimiteettiä ryhmien aatteille.

Asevoimat on ollut tietoinen ongelmasta jo jonkin aikaa. Ministeriö ei ole kuitenkaan julkaissut tilastotietoa ongelman laajuudesta.

Asian merkitys nousi kuitenkin jälleen pinnalle, kun kongressitalon valtausyritykseen osallistui asevoimissa palvelevia ja aiemmin palvelleita ihmisiä sekä poliiseja. Viime viikolla Washingtonissa kongressitaloon tunkeutui tuhansia väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajia, kun kongressi oli vahvistamassa tulevan presidentin Joe Bidenin vaalivoittoa.

Esimerkiksi yksi asevoimien kapteeni järjesti sadan hengen ryhmän osallistumaan valtausyritystä edeltäneisiin mielenosoituksiin. Hän on sittemmin irtisanoutunut tehtävästään.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on käynnistänyt myös selvityksen siitä, kuinka tehokkaasti ääri- ja rikollisryhmien kasvamista voidaan asevoimissa estää.

Ministeriön linja kieltää asevoimien henkilöstöä aktiivisesti kannattamasta ja edustamasta jonkin ylivallan, ääriliikkeiden tai rikollisjengien ideologiaa.