THL suosittaa kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testaamista ja Britannian muunnostartunnan saaneiden karanteeniin määräämistä

THL:n pyrkimyksenä on saada muissakin maissa yleistyvä Britannian koronamutaatio kiinni jo rajalla. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Mika-Matti Taskinen / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testaamista. THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan pyrkimyksenä on saada muissakin maissa yleistyvä Britannian koronamutaatio kiinni jo rajalla.

– Tällä pyritään siihen, että myöskin henkilöt, jotka eivät aktiivisesti itse matkareittiään kertoisi, ohjattaisiin testiin, Puumalainen sanoi viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa.

THL myös esittää, että Britannian koronamuunnostartunnan saaneet ja tartunnalle altistuneet määrätään karanteeniin 14 vuorokaudeksi tavanomaisen kymmenen päivän sijaan. Heidät myös testattaisiin karanteeniajan lopuksi taudin varalta.

– Tässä vaiheessa kun meillä on hyvin merkittävä uhka, joka voi epidemiaa nopeuttaa, niin olisi perusteltua, että henkilö määrättäisiin karanteeniin. Eli ei mentäisi tämän omaehtoisen karanteenin kautta, Puumalainen sanoi.

THL:n mukaan esimerkiksi Britanniassa kaksi kolmasosaa uusista tautitapauksista on uutta virustyyppiä. Tämä tarkoittaa sitä, että muuntautunut virus on jo syrjäyttänyt aiempia liikkeellä olleita virustyyppejä.

Puumalaisen mukaan tauti ei paremmasta leviämiskyvystään huolimatta nykytutkimuksen valossa vaikuta vakavammalta kuin aiemmat virustyypit.

Suomessa 14 todennäköistä uutta muunnostapausta

Suomessa on Puumalaisen mukaan todettu 17 koronamuunnostapausta. Näiden lisäksi todennäköisesti muunnostapauksiksi paljastuvia tartuntoja on yhä selvityksessä 14.

– Näistä tiedämme, että ne ovat koronapositiivisia. Koska kyseessä on jo tiedetysti virusmuunnokseen sairastuneiden henkilöiden perheenjäseniä ja lähipiiriä, on hyvin todennäköistä, että myöskin kaikki nämä 14 tai ainakin osa tulee olemaan positiivisia (muunnokselle), Puumalainen kertoi.

Muunnostapaukset rajautuvat Suomessa eteläisen Suomen alueelle. Tartuntaketjut on Puumalaisen mukaan tarkkaan selvitetty jokaisen tapauksen kohdalla.

THL:n ylilääkärin mukaan kaikki todetut 17 virustartunnan saanutta ovat pääosin parantuneet taudista, eikä vakavia taudinkuvia ole vielä muuntautuneen viruksen osalta Suomessa nähty.

Puumalaisen mukaan muuntautunut virus vaikuttaa toistaiseksi leviävän Suomessa ainoastaan matkailijoiden kautta.

– Kotoperäisiä tartuntoja ei ole havaittu lainkaan eli vaikuttaisi tällä hetkellä siltä, että meillä tätä leviämistä ei ole. Tapaukset ja niiden uhka liittyvät keskeisesti matkustamiseen.

Tiedotustilaisuudessa myös puhunut sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoi, että kohtalaisen varmaa näyttöä virusmuunnoksen vähäisestä määrästä Suomessa on joulukuun alulle saakka. Tämän jälkeen tilannekuvassa on epävarmuustekijöitä, ja varoitusmerkkejä on ilmassa.

– Yksi varoitusmerkki tästä uudesta variantista on se, että meille ilmestyy tartuntaketjuja, joita ei oikein muuten pystytä selittämään, Voipio-Pulkki kertoi.

Muualla Pohjoismaissa tartuntatapauksia on ollut niin ikään korkeintaan muutamia kymmeniä lukuun ottamatta Tanskaa, jossa tapauksia on ollut reilut 80.

Kommentoi