Saksa jatkaa ja tiukentaa koronasulkuaan, Merkelin mukaan tiukoille säännöksille ei ole vaihtoehtoja

Rokotukset ovat jo käynnissä monissa maissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksa on päättänyt jatkaa ja tiukentaa koronasulkuaan. Koulut, valtaosa liikkeistä ja suuri osa urheilupaikoista pysyvät suljettuina kuluvan kuun loppuun saakka, kertoi liittokansleri Angela Merkel tavattuaan osavaltioiden johtajia.

Uusien säännösten myötä on sallittua tavata enää yksi oman kotitalouden ulkopuolinen ihminen, kun raja aikaisemmin oli viisi ihmistä.

Ihmiset, jotka asuvat sellaisilla alueilla, joissa uusia tartuntoja on ollut yli kaksisataa 100 000 asukasta kohti viikon aikana, eivät saa poistua viittätoista kilometriä kauemmas alueelta.

Merkel myönsi, että uudet säännökset ovat tiukkoja varsinkin vanhemmille, joilla on edessään viikkokausia lasten etäkoulua kotona. Liittokanslerin mukaan ilman tiukkoja säännöksiä ei tartuntojen määrää kuitenkaan saada riittävän alas.

– Talvella pandemialla voi olla tuhoisat vaikutukset, ja kun virus vielä on muuttunut, nämä rajoitukset ovat täysin välttämättömiä, jotta tartuntaketjuja voidaan edelleen jäljittää, liittokansleri perusteli.

Biontech varoittaa toisen rokotepiikin siirtämisestä

Saksalainen lääkealan yritys Biontech varoittaa, että sen yhdessä amerikkalaisyhtiö Pfizerin kanssa kehittämän koronarokotteen teho ei ole taattu, jos toisen rokotepiikin antamista viivästytetään yli kolmen viikon.

Muun muassa Britannia ja Tanska ovat ilmoittaneet, että ne siirtävät toisen rokotepiikin antamista, jotta vähät käytettävissä olevat rokotteet saadaan riittämään useammalle ihmiselle.

Tanska aikoo siirtää toista rokotusta enintään kuuden viikon päähän ja Britannia jopa 12 viikon päähän. Myös Saksa pohtii toisen piikin viivästämistä.

– Rokotteen tehoa ei ole arvioitu erilaisilla rokoteaikatauluilla. Vaikka on olemassa jonkin verran dataa siitä, että osittainen suoja saavutetaan jo 12 päivän päästä ensimmäisestä annoksesta, meillä ei ole dataa, joka kertoisi, että ensimmäisen rokotteen antama suoja säilyisi 21 päivän jälkeen, yhtiö ilmoitti.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n rokoteryhmä puolestaan arvioi, että toista rokotepiikkiä voidaan myöhästyttää joitakin viikkoja suositellusta 21–28 päivän määräajasta.

Rokoteryhmän puheenjohtajan Alejandro Cravioton mukaan näin voidaan tehdä, jotta mahdollisimman moni hyötyisi ensimmäisestä rokotteesta.

Putin ja Merkel keskustelivat rokoteyhteistyöstä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja liittokansleri Angela Merkel ovat keskustelleet mahdollisuudesta tuottaa näissä maissa yhteistyönä koronarokotteita. Johtajakaksikko pohti asiaa puhelimitse, ilmoitti Venäjän hallinto.

Esillä olivat koronaviruspandemian vastaiseen yhteistyöhön liittyvät asiat painopisteenä mahdollisen rokoteyhteistyön näkymät, Kreml lisäsi lausunnossaan. Sen mukaan maakaksikon terveysministeriöiden ja virastojen välillä päästiin sopimukseen yhteydenpidosta.

Venäjällä on jo käytössä koronaa vastaan sen kehittämä Sputnik V -rokote. Saksalainen Biontech kehitti yhdessä yhdysvaltalaisen Pfizerin kanssa koronarokotteen, joka otettiin käyttöön muun muassa EU-maissa.

Venäjä ilmoitti Sputnik V:n rekisteröinnistä jo elokuussa ennen suurten kliinisten tutkimusten alkua. Tämä on herättänyt huolta nopeutetusta menettelystä rokotteen kehittämisessä.

Sputnik-rokote on nimetty Neuvostoliiton aikaisen satelliitin mukaan. Jotkut kriitikot ovat luonnehtineet Sputnik V:tä työkaluksi Venäjän geopoliittisen vaikutusvallan vahvistamisessa.

Sputnikin valmistajan, valtion hallinnoiman Gamaleja-tutkimuskeskuksen johtaja Aleksandr Gintsburg sanoi tiistaina, että Sputnikilla on rokotettu Venäjällä yli miljoona ihmistä.

Britannialais-ruotsalainen lääkevalmistaja AstraZeneca ilmoitti joulukuussa kliinisestä tutkimusohjelmasta, jossa käytettäisiin sen kehittämän rokotteen ja venäläisen Sputnik V:n yhdistelmää. Nämä molemmat rokotteet käyttävät adenovirusvektoreita.

Brittiministeri varoittaa edessä olevan hyvin vaikeita viikkoja

Englannin koronasulku saattaa kestää maaliskuuhun asti, arvioi Britannian hallituksen keskeinen ministeri Michael Gove.

Britannian hallitus ilmoitti maanantaina koko Englannin kattavasta koronasulusta, joka alkoi tiistaina. Kuten viime kevään ensimmäisen koronasulunkin aikana, kotoa saa poistua vain luvallisista syistä, kuten ruoka- ja lääkeostoksille ja töihin. Myös Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa aloitetaan tiukat koronasulut.

Sulun on määrä pysyä voimassa helmikuun 15. päivään asti, mutta se saattaa kestää pidempäänkin. Ministeri Gove sanoi tiistaina Sky Newsin haastattelussa, että hallitus ei osaa määrittää tarkkaan sulun kestoa.

– Luulen voivan sanoa, että tullessamme maaliskuuhun voimme poistaa joitakin näistä rajoituksista, ei kuitenkaan välttämättä kaikkia, Gove sanoi.

Hän varoitti, että tulevista viikoista tulee "hyvin, hyvin vaikeita". Hän oli samoilla linjoilla kuin pääministeri Boris Johnson, joka totesi maanantaina, että tulevat viikot ovat tähänastisista raskaimmat. Johnson kuitenkin sanoi, että nyt on menossa koronaviruksen vastaisen taistelun viimeinen vaihe.

Tartuntamäärät Britanniassa ovat olleet viime viikkoina nopeassa nousussa, mikä johtuu osin uudesta, helpommin tarttuvasta koronavirusmuunnoksesta. Maanantaina Britanniassa todettiin yli 58 000 uutta tartuntaa, ja viimeisen viikon aikana tartuntoja on todettu 50 prosenttia enemmän kuin edellisellä viikolla.

Rokotusten aloittaminen on kuitenkin tuonut toivoa pandemian loppumisesta. Britannia on rokottanut jo yli miljoona kansalaistaan. Neljän haavoittuvimmassa asemassa olevan ryhmän rokotukset pyritään saamaan loppuun ensimmäisen rokotuksen osalta helmikuun puoleenväliin mennessä.

Australia ei kiirehdi koronarokotuksia, muistuttaa Britannian ongelmista

Australia ei aio kiirehtiä koronarokotusten alkamista. Maan pääministerin mukaan Britanniassa rokotteiden nopeasta hyväksynnästä ja käyttöönotosta on seurannut ongelmia.

Pääministeri Scott Morrison ilmoitti tiistaina, että Australia ei ota "tarpeettomia riskejä", vaikka paine koronarokotusten nopeuttamiseksi on kautta maailman suuri.

Rokotukset ovat jo käynnissä monissa maissa. Australian lääkeviranomaisen ei odoteta päättävän ehdokaslääkkeistä vielä kuukauteen. Maa pyrkii antamaan ensimmäiset koronarokotteensa maaliskuun loppuun mennessä.

– Toisin kuin Britannia, Australia ei ole koronapandemian hätätilanteessa, Morrison vertasi.

Koronatartuntoja todetaan nyt Australiassa useimpiin maihin verrattuna vähän. Maassa on sairaalahoidossa vain 26 koronapotilasta.

Kommentoi