Hallitus keskustelee koronarajoitusten kiristystarpeesta torstaina, päätöksiä tiettävästi aikaisintaan ensi viikolla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi maanantaina, että Suomessa on havaittu yhteensä 17 muuntunutta koronavirustartuntaa, näistä 14 on uusia. ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu / STT

Uudesta koronavirusmuunnoksesta odotetaan lisää tietoa ennen kuin hallitus voi tehdä päätöksiä uusien rajoitustoimien tarpeellisuudesta. Näillä näkymin päätöksiä mahdollisista lisärajoituksista ei tiettävästi tehdä tällä viikolla. Keskustelua aiheesta varaudutaan kuitenkin käymään torstaina valtioneuvoston istunnon yhteydessä, kertoi hallituslähde STT:lle maanantaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi maanantaina, että Suomessa on havaittu yhteensä 17 muuntunutta koronavirustartuntaa, näistä 14 on uusia. Kaikilla uusilla sairastuneilla on todettu Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi virusmuunnos.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilen Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että Suomessa voidaan tarvita nykyistä voimakkaampia koronarajoituksia Britanniassa levinneen ärhäkämmän virusmuunnoksen vuoksi. Hänen mukaansa hallitus on pyytänyt arvioita siitä, millä tavalla virusmuunnos vaikuttaa Suomen koronastrategiaan ja olisiko sitä syytä päivittää.

Etäopetus ja kiristykset rajalla pohdinnassa

Hallituslähteestä kerrottiin maanantaina, että strategian päivitystarpeisiin vaikuttaa muun muassa, mitä tietoa virusmuunnoksen tartuttavuudesta eri ikäryhmissä saadaan. Jos osoittautuu, että lapset ja nuoret sairastuvat virusmuunnokseen paljon herkemmin ja kenties myös levittävät sitä herkemmin, voidaan joutua pohtimaan esimerkiksi etäopetukseen siirtymistä.

Se tiedetään jo, että Britanniassa havaittu uusi koronavirusmuunnos voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Sitä on myöskin havaittu useissa Euroopan maissa. Suomen rajalla tapahtuva terveysturvallisuuden varmistaminen korostuu siten entisestään. Hallituslähteen mukaan paine kaikkien Suomeen tulevien matkustajien testaamiseksi kasvaa, sillä se on ainoa tapa varmistaa, mitä viruskantaa tulijoilla mahdollisesti on.

Tartuntaketjut tunnetaan toistaiseksi

THL:n mukaan siihen, kuinka vakavan terveysuhkan koronavirusmuunnokset mahdollisesti aiheuttavat, vaikuttaa merkittävästi se, saadaanko tartuntaketjut jäljitettyä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että muuntuneen koronaviruksen aiheuttamat tautitapaukset ovat aika hyvin kontrollissa ja tiedossa ja ihmiset karanteenissa, mutta saattaa toki olla tapauksia, joita ei ole vielä löydetty, sanoo johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä STT:lle.

Jalavan mukaan koronaepidemian hallinnan yleinen onnistuminen vaikuttaa myös uuden virusvariantin leviämisen estämiseen.

Uudet tapaukset Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa

Uudet koronavirusmuunnoksen aiheuttamat tartunnat liittyvät pääosin Britanniassa tai muualla ulkomailla matkustukseen 7.–20. joulukuuta. Kaikki uudet tapaukset on todettu Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Tuoreista tartunnoista viisi on todettu sairastuneiden perheenjäsenillä, jotka ovat olleet karanteenissa. Myös yhteensä 14 sairastuneiden kanssa samassa taloudessa asuvaa tai lähipiiriin kuuluvaa on todettu koronapositiivisiksi. Viruksen tyypin tarkempi tutkimus on vielä kesken. Lisäksi osa lähikontaktien testeistä on vielä valmistumatta.

THL:n mukaan myös Norja, Ruotsi ja Tanska ovat raportoineet viime päivinä useista uusista muuntuneen koronaviruksen aiheuttamista tapauksista.

Aiemmin Suomessa on todettu kolme muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tartuntaa. Kahdella henkilöllä todettiin Britanniassa levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt uusi viruslinja.

THL:n mukaan ei ole kuitenkaan osoitusta, että virusmuunnos aiheuttaisi vakavamman sairastumisen.

Koronavirusrokotteen arvioidaan suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.

Lentoliikenne keskeytetty Britanniasta Suomeen

THL suosittelee, että jokainen Britanniassa tai Etelä-Afrikassa 7. joulukuuta tai sen jälkeen oleskellut hakeutuu koronatestiin heti saapumisen jälkeen, vaikka olisi oireeton tai jo käynyt testissä.

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen on keskeytetty ensi maanantaihin asti. Hallitus suosittaa edelleen välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista maihin, joihin Suomessa kohdistuu maahantulon rajoituksia.

Kommentoi