Britanniassa alkaa koko Englannin kattava koronasulku – Euroopan lääkevirastolta ei vielä lupaa Modernan koronarokotteelle

Modernan rokote voidaan varastoida 20 miinusasteessa, kun taas EU:ssa jo käytössä oleva Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii varastoissa 70 miinusasteen lämpötilan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT-Ritzau

Euroopassa odotettiin maanantaina kuumeisesti Euroopan lääkeviraston (EMA) päätöstä lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen mahdollisesta käyttöluvasta. Sitä ei kuitenkaan saatu, ja viraston lääketieteellinen komitea ilmoitti keskustelujen asiasta jatkuvan keskiviikkona. Alkujaan käyttöluvasta piti päättää vasta 12. tammikuuta, mutta aikataulua on nopeutettu.

Lisää rokotteita kaivattaisiin kiivaasti, sillä rokotukset ovat monissa maissa lähteneet liikkeelle hitaammin kuin mitä oli uumoiltu.

Moderna kertoi maanantaina tiedotteessaan , että se nostaa arviotaan tämän vuoden aikana tuotettavasta rokotemäärästä sadalla miljoonalla 600 miljoonaan annokseen. Yhtiö sanoi myös jatkavansa investointeja ja henkilöstön värväämistä niin, että vuoden aikana voidaan tuottaa jopa miljardi annosta.

Britanniaan uusi laaja koronasulku

Britanniassa alkaa koko Englannin kattava koronasulku, kertoi pääministeri Boris Johnson puheessaan maanantaina. Kotoa saa poistua vain luvallisista syistä kuten maaliskuun ensimmäisen koronasulunkin aikana.

Sallittuja syitä ovat muun muassa ruoka- ja lääkeostokset, kuntoilu ja töihin meneminen, jos etätyö ei ole mahdollista.

Sulku saattaa pysyä voimassa helmikuun puoliväliin saakka, kertoo BBC .

Kouluissa siirrytään etäopetukseen, ja kaikki oppilaitokset pysyvät suljettuina valtaosalle oppilaista helmikuun puoleenväliin asti. Sen sijaan päiväkodit pysyvät auki.

Ravintolat saavat myydä noutoruokaa, mutta alkoholia ei saa myydä mukaan.

Joukkueurheilu amatööritasolla on kielletty, mutta ammattilaisurheilu, kuten esimerkiksi Valioliigan jalkapallo, saa jatkua.

Neljän haavoittuvimmassa asemassa olevan ryhmän rokotukset pyritään saamaan loppuun ensimmäisen rokotuksen osalta helmikuun puoleenväliin mennessä.

Johnsonin mukaan tulevat viikot tulevat olemaan tähänastisista raskaimmat. Pääministerin mukaan nyt on kuitenkin menossa koronaviruksen vastaisen taistelun viimeinen vaihe.

Tartuntaluvut ovat Britanniassa viime viikkoina nousseet uuden koronavirusmuunnoksen vuoksi taas erittäin korkealle. Tähän mennessä Britanniassa on todettu yli 75 000 koronaan liittyvää kuolemaa ja yli 2,6 miljoonaa koronatartuntaa, kertoo tietosivusto Worldometer .

Kommentoi