Hallitus pohtii koronatoimia tuoreiden tietojen valossa

Hallitus pohtii iltakoulussaan etenemistä koronatoimien kanssa. Käsiteltävänä on epidemiologinen tilannekatsaus, jossa nähdään tuoreimmat tiedot siitä, miten rajoitustoimet ovat purreet koronatilanteeseen ja miltä tulevien parin viikon ennusteet näyttävät. Hallitus saa tietoa muun muassa tehohoidon mallinnuksista.

Tehohoidon kapasiteetin ja erityisesti hoitohenkilökunnan riittävyys on keskeinen kysymys, kun arvioidaan mahdollista tarvetta valmiuslain käyttöönotolle. Tähän mennessä henkilökunnan riittävyyttä on yritetty sairaanhoitopiireissä varmistaa erilaisin vapaaehtoisin keinoin.

Hallitus on pitkin syksyä korostanut, että valmiuslakiin turvaudutaan vain, jos se on todella välttämätöntä.

Rajoitustoimien pitäisi näkyä

Leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla, joihin kuuluu jo iso osa Suomen sairaanhoitopiireistä, on otettu käyttöön voimakkaita rajoitustoimia viime viikkojen aikana. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla otettiin tiukempia rajoituksia käyttöön kuun vaihteessa, joten toimien vaikutusten pitäisi alkaa näkyä.

Kiperä kysymys liittyy etenkin siihen, miten sairaaloissa saadaan riittämään henkilökunta ja tehohoitokapasiteetti joulunpyhien yli, kun osa hoitohenkilökunnasta on lomalla ja toimintaa ajetaan alas.

Hallitus on viime viikkoina tehnyt valmisteluja sen varalle, että valmiuslain käyttöönottoon jouduttaisiin, ja asiasta on lisäksi kokemusta viime keväältä. Periaatteessa asiassa pystyttäisiin etenemään muutamissa päivissä edellyttäen, että eduskunta olisi koolla.

Valmiuslain käyttöönotto edellyttäisi poikkeusolojen toteamista yhteistyössä tasavallan presidentin kanssa.

Lopullinen päätösvalta voimaantulosta on eduskunnalla. Se päättää, tulevatko valtioneuvoston antaman asetuksen lisävaltuudet käyttöön kokonaan tai osittain.

Etusivulla nyt

Luetuimmat