Britanniassa lääkeviranomainen varoittaa Pfizerin ja Biontechin rokotteen sisältämästä allergiariskistä – kaksi rokotteen saanutta kärsivät allergisesta reaktiosta

Britanniassa lääkkeiden turvallisuutta valvova virasto varoittaa, että vakavia allergisia reaktioita saavien ihmisten ei pitäisi ottaa Pfizerin ja Biontechin kehittämää koronavirusrokotetta.

Britanniassa koronarokotukset Pfizerin ja Biontechin yhteisrokotteella aloitettiin eilen. Allergiavaarasta varoitettiin sen jälkeen, kun kaksi kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n työntekijää saivat allergisen reaktion rokotteen saatuaan. NHS:n mukaan allergisen reaktion saaneet ovat toipuneet hyvin.

– Kuten on tavallista uusien rokotteiden kanssa, (lääkeviranomainen) MHRA on ohjeistanut varotoimenpiteenä, etteivät vakavia allergisia reaktioita saaneille ihmisille anneta tätä rokotetta, professori Stephen Powis NHS:stä sanoi.

Allergisen reaktion saaminen rokotteesta ei ole ennennäkemätöntä. Myös kausi-influenssarokote voi joillain ihmisillä laukaista allergisen reaktion.

Pfizerin mukaan MHRA oli ilmoittanut sille allergisista reaktioista ja sanoi, että kolmannen vaiheen kliinisiin kokeisiin osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka sietivät rokotetta hyvin ilman vakavia terveyshuolia. Yhtiön mukaan rokotteisiin liittyvät huolet ovat ymmärrettäviä, mutta pääjohtaja vakuutti, että mutkia ei ole vedetty missään vaiheessa suoriksi.

– Rokotetta on testattu täsmälleen samalla tavalla kuin olemme testanneet mitä tahansa käytössä olevaa rokotetta, pääjohtaja Albert Bourla sanoi.

BBC:n mukaan allergiariskiä ei havaittu kliinisissä kokeissa, sillä koehenkilöksi ei valittu allergisista reaktioista kärsiviä ihmisiä.

Britannia on saanut tähän mennessä noin 800 000 rokoteannosta tilaamastaan 40 miljoonasta annoksesta.

Kosmonauteillekin tarjotaan Sputnik-rokotetta

Venäjän avaruushallinto Roskosmos ilmoitti keskiviikkona, että ensimmäisen Maata kiertäneen satelliitin mukaan nimettyä Sputnik-koronarokotetta tarjotaan myös kosmonauteille. Rokotus on kuitenkin vapaaehtoinen.

Parhaillaan Kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) olevat kaksi kosmonauttia kieltäytyivät rokotteesta syyskuussa. He kertoivat tuolloin, etteivät halunneet tulla rokotetuiksi vielä testivaiheessa olleella Sputnik-rokotteella.

– Sputnikilla tulee olemaan tärkeä rooli Venäjän avaruusohjelman biologisessa turvaamisessa, vakuutti Venäjän terveysministeri Mihail Murashko.

Roskosmosin mukaan tulevien kosmonauttien rokottamisen ajankohtaa ei vielä ole päätetty. Kolmen kosmonautin on määrä lähteä avaruusasemalle huhtikuussa Baikonurin avaruuskeskuksesta.

Venäjä aloitti viime viikolla rokotukset Sputnikilla. Venäläistutkijoiden mukaan Sputnikin teho on 95 prosenttia eli sama kuin parhailla länsimaisilla rokotteilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat