Perhe pyytää anteeksi kirjailija Roald Dahlin aikanaan esittämiä antisemitistisiä kommentteja

Brittiläisen kirjailijan Roald Dahlin perhe on pyytänyt anteeksi kirjailijan aikanaan esittämiä antisemitistisiä kommentteja. Anteeksipyyntö esitettiin kirjailijan teosten oikeuksia sekä niiden käyttöä hallinnoivan Roald Dahl Story Companyn nettisivulla.

– Nuo ennakkoluuloiset huomautukset ovat mielestämme käsittämättömiä ja ristiriidassa tuntemamme miehen ja hänen tarinoidensa keskeisten arvojen kanssa, joilla on ollut myönteinen vaikutus nuoriin sukupolvien ajan, sanotaan Dahlin perheen ja Roald Dahl Story Companyn lausunnossa.

Vuonna 1983 Roald Dahl sanoi New Statesman -lehden haastattelussa, että "juutalaisessa luonteenlaadussa on piirre, joka yllyttää vihamielisyyteen".

Seitsemän vuotta myöhemmin Dahl myönsi Independent-lehden jutussa "muuttuneensa juutalaisvastaiseksi", kertoo BBC .

Kirjailija ei eläessään pyytänyt anteeksi kommenttejaan, ja ne järkyttävät edelleen juutalaisyhteisöä.

Kirjailijan antisemitistiset lausunnot olivat myös syynä siihen, että Britannian Kuninkaallinen rahapaja ei lyönyt muistokolikkoa vuonna 2018 Dahlin syntymän satavuotispäivän kunniaksi.

Vuonna 1990 kuolleen Roald Dahlin tuotantoon kuuluu varsinkin lastenkirjoja. Niistä tunnetuimpia ovat muun muassa Matilda, Jali ja suklaatehdas sekä Iso kiltti jätti, joiden pohjalta on valmistunut myös elokuvia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat