Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt leviämisvaiheeseen – Suomessa yli 500 uutta koronavirustartuntaa

Koronaepidemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu yhteensä 24 307 tartuntaa. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Asian totesi tänään alueellinen koordinaatioryhmä ylimääräisessä kokouksessaan.

Koordinaatioryhmä valmistelee alueelle laajamittaisia leviämisvaiheen suosituksia sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti. Suosituksista tiedotetaan tiistaina.

Koronatartuntojen määrä Pohjois-Pohjanmaan alueella on lisääntynyt merkittävästi edeltävän viikon aikana, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri sanoo tiedotteessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on edeltävien 14 vuorokauden aikana todettu 304 uutta koronatartuntaa, kun sitä edeltävien kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 128 kappaletta. Taudin ilmaantuvuus alueella on viimeisen 14 vuorokauden aikana 74 sataatuhatta asukasta kohden.

Pääkaupunkiseudulla yli 200 uutta tartuntaa

THL kertoi lauantaina, että Suomessa on raportoitu 541 uutta koronavirustartuntaa. Näistä 227 raportoitiin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Eniten uusia tapauksia on todettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 205 tartuntaa, mikä on 2 216 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Koronaepidemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu yhteensä 24 307 tartuntaa.

Perjantaihin mennessä Suomessa oli raportoitu 393 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta. Sairaalahoidossa oli perjantaina koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi 152 ihmistä, ja heistä 19 oli tehohoidossa.

Kokoontumisia rajoitetaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kielletään maanantaista alkaen kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet. Enintään 10 henkilön tilaisuuksia voidaan kuitenkin järjestää. Päätöksen asiasta antoi Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Eilisen jälkeen Päijät-Hämeessä on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa.

– Tärkeintä on välttää fyysisiä lähikontakteja perhepiirin ulkopuolisten kanssa, sanoo yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen tiedotteessa.

Myös esimerkiksi Kainuun sote suosittelee Kainuussa enintään 10 henkilön kokoontumisia sisätiloissa. Kasvosuojaimia suositellaan käytettäväksi, jos turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää.

Kanta-Hämeessä ei suositella järjestettäväksi yli 10 hengen yksityistilaisuuksia. Lisäksi yleisötilaisuuksissa suositellaan pidättäydyttävän yli 10 hengen tilaisuuksista.

Pirkanmaan koronarajoitukset tiukentumassa

Koronarajoitukset ovat tiukentumassa myös Pirkanmaalla, kertoo Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) STT:lle.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä on kokoontunut tänään päättämään uusista toimenpiteistä. Päätöksistä kerrotaan huomenna puoliltapäivin pidettävässä tiedotustilaisuudessa.

– Olemme olleet Suomen keskiarvon alapuolella pandemiatilanteessa koko ajan, mutta olemme kuitenkin kiihtymisvaiheessa, ja meilläkin ne kiihtymisvaiheen luvut ovat nyt kasvaneet, Lyly sanoo.

–  Ajattelimme etupainotteisesti toimia ja katsoa, että pystytäänkö vielä tekemään jotain, jotta emme joutuisi leviämisvaiheeseen ja samanlaisiin lukuihin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseutu, hän jatkaa.

Lylyn mukaan kaikilla uusilla toimenpiteillä pyritään vähentämään ihmisten kohtaamisia. Tarkemmin hän ei vielä tänään kertonut, kuinka rajoitukset tiukentuvat.

Pirkanmaalla raportoitiin perjantaina 39 uutta koronavirustartuntaa, mikä on maakunnan korkein päiväkohtainen luku

Kommentoi