Saksa kiristää kokoontumisrajoituksiaan – enää viisi aikuista kahdesta kotitaloudesta voi tavata yksityistilaisuudessa

Entistä tiukemmasta kokoontumisrajoituksesta kertoi liittokansleri Angela Merkel sen jälkeen kun hän oli kokoustanut osavaltioiden päättäjien kanssa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Synkentyneiden koronalukujen kanssa painiva Saksa on julistanut kiristävänsä maassa käyttöön otettua kokoontumisrajoitusta entisestään joulukuun alusta lähtien, uutisoivat saksalaislehti Spiegel ja uutistoimisto AFP.

Jatkossa korkeintaan viisi aikuista tai yli 14-vuotiasta alaikäistä kahdesta eri kotitaloudesta voi tavata toisiaan yksityistilaisuuksissa. Asiasta kertoi liittokansleri Angela Merkel sen jälkeen kun hän oli kokoustanut osavaltioiden päättäjien kanssa.

Tiukkaa kokoontumisrajoitusta höllennetään joulupyhien ja uudenvuoden väliseksi ajaksi siten, että enimmillään 10 aikuista voi kokoontua juhlimaan.

Koronarajoituksia jatketaan maassa toistaiseksi ainakin vuodenvaihteen yli, ellei tartuntamäärissä tapahdu huomattavaa laskua.

Rajoitusten jatkuessa myös ravintolat, baarit, urheilutilat sekä kulttuurikohteet pysyvät kiinni. Koulut ja kaupat pysyvät silti auki. Myös hiihtokeskusten sulkemisesta tammikuuhun asti keskustellaan muiden Euroopan maiden kanssa.

– Voin sanoa, ettei siitä tule helppoa, mutta yritämme, Merkel kommentoi.

Vaikeat neuvottelut

Uusista rajoitussuunnitelmista väännettiin kättä yli seitsemän tuntia kestäneissä neuvotteluissa. Pandemian toisessa aallossa toistaiseksi vähemmällä säästyneet alueet olisivat halunneet itselleen lievempiä sääntöjä.

Viimeisen kahden viikon aikana päivittäisten uusien koronatartuntojen määrä on tasoittunut Saksassa, ja lokakuun eksponentiaalinen kasvu on saatu kuriin. Maassa kannetaan kuitenkin huolta tehohoitopaikkojen loppumisesta.

– Nopeasti noussut käyrä on nyt tasoittunut, mutta emme missään nimessä voi tyytyä tähän osittaiseen onnistumiseen, Merkel sanoi.

Jotta rajoituksia voitaisiin jälleen lieventää, taudin esiintyvyys olisi saatava alle 50 uuteen tapaukseen viikossa sataatuhatta ihmistä kohden, hallitus linjaa. Nykyinen lukema on noin 140.

Saksassa on kirjattu pandemian aikana kaikkiaan lähes miljoona tartuntaa ja yli 14 700 kuolemaa. Keskiviikkona uusia tartuntoja todettiin yli 18 600 ja kuolemia ennätykselliset 410.

Yhdysvalloissa kirjattiin vuorokaudessa yli 2 400 koronakuolemaa

Yhdysvalloissa on kirjattu vuorokauden aikana yli 2 400 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Kyseessä on suurin päivittäinen luku Yhdysvalloissa puoleen vuoteen.

Kaikkiaan Yhdysvalloissa oli keskiviikkoiltaan mennessä todettu 262 080 koronaan liittyvää kuolemaa, joista 2 439 oli todettu edellisen vuorokauden aikana.

Yhdysvalloissa vietetään torstaina kiitospäivää, jonka on pelätty entisestään levittävän tartuntoja. Amerikkalaisilla on tapana matkustaa yhteisiin sukujuhliin viettämään päivää, sillä se on vuoden tärkeimpiä juhlia.

New York Times -lehden teettämän kyselyn mukaan kolme neljästä amerikkalaisesta aikoo tänä vuonna jättää koronan vuoksi matkustamisen väliin ja syödä kiitospäivän kalkkunaa vain oman perheensä kesken.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria, eivätkä ne välttämättä korreloi esimerkiksi osavaltion tautitilanteen kanssa. Esimerkiksi Pohjois-Dakotassa, missä tartuntoja on paljon, noin 30 prosenttia ihmisistä aikoo silti osallistua kiitospäivän juhlaan kodin ulkopuolella.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden kehotti amerikkalaisia jaksamaan vielä hieman pidemmälle.

– Näköpiirissä on toivoa. Siispä yrittäkää jaksaa, älkääkä antako periksi uupumukselle. Te tulette saamaan elämänne takaisin. Se tulee palaamaan normaaliksi. Tämä ei kestä loputtomiin, Biden sanoi kiitospäivän puheessaan.

Koronatartuntojen määrä pomppasi taas ylöspäin Etelä-Koreassa

Etelä-Koreassa on rekisteröity suurin määrä koronavirustartuntoja sitten maaliskuun. Terveysviranomaisten mukaan maassa kirjattiin 583 uutta tartuntaa, kun uusien tartuntojen määrä on tähän saakka viikkokausia ollut 100–300 tartuntaa päivässä.

Tartuntojen määrän äkillinen hyppäys ylöspäin on saanut viranomaiset uumoilemaan, että maahan olisi rantautunut jo koronaviruksen kolmas aalto.

Tartuntojen kasvu johtuu uusista tautiryppäistä muun muassa toimistoissa, kouluissa, kuntosaleilla ja perhetapaamisissa lähinnä maan pääkaupungissa Soulissa ja sitä ympäröivillä alueilla.

Myös armeijasta on löytynyt tautiryppäitä. Alokkaiden koulutusleiriltä löydettiin kymmenittäin uusia tartuntoja.

– Olemme nyt tilanteessa, jossa uusia tautiryppäitä saattaa löytyä mistä vain, sanoi terveysministeri Park Neung-hoo.

Etelä-Korea kärsi pahasti koronaviruksesta heti sen jälkeen kun tartunnat alkoivat levitä Kiinasta muihin maihin. Se sai viruksen leviämisen kuitenkin nopeasti kuriin laajalla testaus- ja jäljitysohjelmallaan.

Etelä-Korea ei ole käyttänyt lainkaan laajoja, koko maan kattavia koronasulkuja, vaan on luottanut paikallisiin rajoituksiin ja määräyksiin.

Kommentoi