Viikonloppuna luvassa poutapäiviä ja laaja saderintama

Ensilumi on satanut virallisesti silloin, kun syksyllä ensimmäisen kerran lumen syvyys on vähintään yhden senttimetrin verran kello kahdeksalta aamulla. ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Saara-Miira Kokkonen, Arttu Mäkelä, Maiju Ylipiessa / STT

Lauantaiaamu valkenee pakkasyön jälkeen koko maassa aurinkoisena. Päivän mittaan pilvisyys lisääntyy, ja länsirannikolle ja Länsi-Lappiin saapuu iltapäivällä voimakas sadealue, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan STT:lle. Illan ja yön aikana sateet liikkuvat maan yli itään.

Sateet tuovat mukanaan myös navakkaa ja puuskaista tuulta.

– Jos lauantaina haluaa ulkoilla, ehdottomasti heti aamulla liikkeelle, vinkkaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila.

Aivan idässä ja pohjoisessa lunta voi kertyä sateiden myötä 5–15 senttiä. Etelässä ja lännessä sateet tulevat vetenä ja vievät loppuviikosta sataneen ohuen lumipeitteen mukanaan. Maan keskivaiheille jää vyöhyke, jossa odotettavissa voi olla sekä lunta että vettä.

Sunnuntaina luvassa on taas aurinkoinen päivä varsinkin maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa pilvisyys on hieman runsaampaa.

Lämpötilat ovat päivisin etelässä ja lännessä viiden asteen tuntumassa. Idässä ollaan nollan tienoilla, pohjoisessa hienoisesti pakkasella.

Ensi viikolla luvassa on näillä näkymin samantyyppistä, vaihtelevaa säätä.

– Lapissa näyttäisi, että on jo vähän pysyvämmän talven tuntumaa. Lunta tulee lisää ja lämpötilat pysyvät pakkasella, Jylhä-Ollila sanoo.

Ensilumi tuli myöhään

Perjantaina satoi ensilumi monin paikoin muun muassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Keski-Pohjanmaalla. Ensilumi on satanut tänä vuonna maan etelä- ja keskiosissa hieman tavanomaista myöhemmin, muttei poikkeuksellisen myöhään, selviää Ilmatieteen laitoksen pitkäaikaistilastoista.

Yhtenäinen lumialue on Suomessa tällä hetkellä suunnilleen Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Lapin muodostamalla alueella, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Pohjois-Lapissa lunta on hajanaisesti.

Eniten lunta mitattiin perjantaina Ranualla 24 senttimetrin verran ja Sallassa 22 senttimetriä.

Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla on ajankohtaan nähden selvästi vähemmän lunta. Keski- ja Pohjois-Lapissa lunta on myös harvinaisen vähään, Etelä-Lapissa taas miltei tavanomaiseen tapaan.

Liisa toi myös ukkosta

Torstaina puhaltanut Liisa-myrsky aiheutti kovia tuulenpuuskia sekä katkoi puita ja aiheutti sähkökatkoja osassa maata. Perjantaina alkuillasta sähköt puuttuivat Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan vielä vajaalta 5 000 taloudelta.

Myrskyn aiheuttamat junaratojen sähköratavauriot saatiin korjattua perjantaiaamuun mennessä, kertoi Finrailin rataliikennekeskus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Liisan kovimmat myrskypuuskat mitattiin merellä Pohjanmaalla Kaskisissa ja Pietarsaaressa, missä puuska puhalsi 31,5 metriä sekunnissa.

Sääpalveluyritys Foreca kertoi , että sen sade- ja ukkostutkan mukaan Liisa-myrskyn yhteydessä havaittiin torstai-iltana harvinaista marraskuista salamointia.

Kommentoi