Liisan puuskat ylittivät jopa 25 metriä sekunnissa – sähköttä torstai-iltana yli 60 000 asiakasta

Lounaasta puhaltava myrsky on riepotellut eteläistä Suomea varhaisaamusta asti. Minna Holopainen / LEHTIKUVA

Työryhmä / STT

Liisa-myrsky aiheutti kovia tuulenpuuskia suuressa osassa maata torstaina. Se katkoi puita ja aiheutti sähkökatkoja etenkin maan keskiosista aina etelään saakka.

Iltakahdeksan aikaan sähköttä oli yhä noin 66 500 asiakasta, selvisi Energiateollisuuden sähkökatkokartasta . Tuolloin eniten sähkökatkoja oli Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Ilmatieteen laitos kertoi alkuillasta Twitterissä , että etelästä oli itään liikkeellä nopealiikkeinen kuuropilvinauha ja että Someron yllä syntyi ukkosta.

Maa-alueilla mitattiin torstaina monin paikoin myrskypuuskia etelässä ja lännessä, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Esimerkiksi Helsingin Kumpulassa puuska puhalsi 25,3 metriä sekunnissa ja Pirkanmaalla Virroilla 25,1 metriä sekunnissa.

Voimakas tuuli riepotteli suurta osaa maata

Tuuli oli voimakasta ja puuskaista laajalti koko maassa, ja tuulivaroituksia annettiin suureen osaan maata. Pohjois-Suomessa tuulesta varoitettiin ainoastaan Enontekiössä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Ari Mustalan mukaan yli 20 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat ovat melko tavallisia syysmyrskyissä, mutta yli 25 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat ovat jo harvinaisempia.

Myrsky toi mukanaan myös vesi- ja lumisateita. Etelässä sateet tulivat pääosin vetenä, mutta illasta alkaen niiden ennustettiin muuttuvan myös siellä räntä- ja lumikuuroiksi. Pohjoisessa saatiin lumisateita.

Liisa piti pelastuslaitokset kiireisinä

Pelastuslaitokset olivat kiireisiä myrskytuhojen takia. Pelastuslaitosten tehtävät keskittyivät lähinnä myrskyn kaatamiin puihin ja tuulen irrottamiin kattopelteihin.

Esimerkiksi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli torstaina noin 110 vahingontorjuntatehtävää. Pelastuslaitoksen valmiutta kohotettiinkin vahingontorjuntatehtävien ruuhkautumisen takia. Illansuussa pelastuslaitos pystyi palaamaan takaisin normaaliin valmiuteen voimakkaimpien tuulten väistyttyä alueelta.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella oli kello 18:aan mennessä noin 60 vahingontorjuntatehtävää. Sielläkin tehtävät olivat pääasiassa kaatuneiden puiden raivauksia.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen mukaan sillä oli noin 80 vahingontorjuntatehtävää, lähinnä puiden raivaustehtäviä.

Sen sijaan Pohjois-Karjalan pelastuslaitos pääsi Liisan suhteen lähes säikähdyksellä. Hälytyksiä oli illansuuhun mennessä tullut vain yhdeksän.

Kaatuneet puut hankaloittivat junaliikennettä

Puiden kaatuminen aiheutti jonkin verran haittaa myös junien liikennöintiin, ja vuoroja jouduttiin korvaamaan linja-autoilla muun muassa Oriveden ja Jyväskylän välillä.

Lisäksi Pohjanmaalta ja Kainuusta aina Rovaniemen seudulle asti varoitettiin huonosta ajokelistä lumi- tai räntäsateen ja tienpintojen jäätymisen takia.

Kaikilla merialueilla oli torstai-iltana voimassa joko kovan tuulen varoituksia tai myrskyvaroituksia.

---

Työryhmä: Saara-Miira Kokkonen, Kerttu Heikura, Hannu Aaltonen, Eeva Nikkilä-Kiipula

Kommentoi