Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Nelosluokkaan heikentynyt hurrikaani Iota rymisteli kohti Hondurasia

Hurrikaani Iota eteni tiistaina hieman heikentyneenä kohti Hondurasia. Myrsky oli edellispäivänä rantautunut Nicaraguaan pohjoisrannikon viitosluokan hurrikaanina, mutta eteni nyt neloskategorian voimakkuudella.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) on ennustanut, että hurrikaani tuo tullessaan katastrofaalista tuulta, hengenvaarallisia myrskytulvia ja voimakkaita rankkasateita. Iotan odotetaan laantuvan keskiviikkoon mennessä edetessään sisämaahan.

Karibianmeren rannikolla oli valmistauduttu Iotan saapumiseen. Hondurasissa, Guatemalassa ja Nicaraguassa evakuoinnit aloitettiin viime viikolla, vaikka alue ei ole vielä selvinnyt edellisen, Etaksi nimetyn myrskyn aiheuttamista tuhoista.

BBC:n mukaan Iota on vuoden tähän mennessä voimakkain hurrikaani ja toinen marraskuussa muodostunut hurrikaani, joka on voimistunut viitoskategorian hurrikaaniksi. Edellisen kerran näin tapahtui vuonna 1932.

Ennätyksellinen hurrikaanikausi

Tämän vuoden hurrikaanikausi Atlantilla on ollut ennätyksellinen: tähän mennessä on todistettu jo 30 nimettyä myrskyä ja 13 hurrikaania. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttaman merivesien lämpenemisen vuoksi hurrikaanit pysyvät entistä pidempään voimakkaina vielä rantautumisen jälkeenkin.