NYT: Al-Qaidan kakkosmies surmattiin kesällä Iranissa kaikessa hiljaisuudessa

Terroristijärjestö al-Qaidan kakkosmies ammuttiin kuoliaaksi Iranissa kolme kuukautta sitten, kertoi New York Times perjantaina. Asian ovat lehden mukaan varmistaneet tiedusteluviranomaiset.

Järjestön toiseksi korkea-arvoisin johtaja Abdullah Ahmed Abdullah kulki myös nimellä Abu Muhammad al-Masri. Hänet ammuttiin Iranin pääkaupungin Teheranin kadulla kahden moottoripyörällä liikkuneen salamurhaajan toimesta elokuun seitsemäntenä päivänä.

Iskun toteuttivat Yhdysvaltain puolesta israelilaiset agentit, kertoo neljä tiedusteluviranomaista.

Lehden mukaan on epäselvää, millainen osuus Yhdysvalloilla on ollut iskussa. Maan kerrotaan kuitenkin jäljittäneen jo vuosia al-Masrin ja muiden al-Qaidan jäsenten liikkeitä Iranissa.

New York Timesin mukaan yksikään tapahtumiin liittyvä maa tai toimija – Iran, al-Qaida, Israel tai Yhdysvallat – ei ole julkisesti kertonut al-Masrin tappamisesta.

Iran kommentoi New York Timesin uutista pian sen ilmestymisen jälkeen. Maan mukaan lehden tiedot ovat tekaistuja. Ulkoministeriön tiedottaja kiisti al-Qaidan jäsenten läsnäolon Iranissa ja syytti Yhdysvaltoja väärien, Irania mustamaalaavien tietojen vuotamisesta medialle.

Suurlähetystöiskuissa kuoli yli 200

Al-Masrin lisäksi operaatiossa kuoli myös tämän tytär, Miriam, joka oli Osama bin Ladenin pojan Hamza bin Ladenin leski, lehti kertoo.

Al-Masri oli arviolta 58-vuotias ja yksi terroristijärjestön perustajajäsenistä. Hänen on uskottu olevan vallanperintöjärjestyksessä seuraavana verkoston nykyisen johtajan Ayman al-Zawahrin jälkeen.

Elokuussa tapetun al-Masrin on syytetty olleen Keniassa ja Tansaniassa sijaitseviin yhdysvaltalaisiin suurlähetystöihin vuonna 1998 tehtyjen iskujen takana. Iskuissa kuoli 224 ihmistä ja lukuisat haavoittuivat.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yli 5 000 olisi haavoittunut iskuissa. AFP:n mukaan al-Masri asetettiin samana vuonna Yhdysvalloissa syytteeseen osallisuudestaan iskuihin.

Al-Masrin tappanut isku tehtiin suurlähetystöiskujen vuosipäivänä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat