THL:n katsaus: Kiihtymisvaiheessa seitsemän sairaanhoitopiiriä sekä viisi kaupunkia

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä. Jussi Nukari / Lehtikuva

Markus Mattlar, Teemu Rauhala

Suomessa seitsemän sairaanhoitopiiriä on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) projektipäällikkö Anna Katz torstaina tiedotustilaisuudessa. Kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta.

Suomen muut 14 sairaanhoitopiiriä ovat joitakin kaupunkeja lukuun ottamatta epidemian perustasolla. Kiihtymisvaiheessa ovat kaupungeista Kouvola, Kuopio, Siilinjärvi, Oulu ja Rovaniemi.

Viime viikolla raportoiduista tartuntalähteistä ylivoimaisesti suurin oli Suomessa perhepiiri, kertoi THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi. Tiedossa olevista tartunnoista liki kaksi kolmesta oli peräisin perheestä.

Yksityistilaisuuksista ja lähipiirin kohtaamisista tartunnan oli saanut 15 prosenttia. Työpaikoilta oli peräisin 10 prosenttia tartunnoista ja harrastuksista ja oppilaitoksista noin 8 prosenttia.

Viime viikolla koronaviruksen tartuntalähteistä oli tiedossa 60 prosenttia.

Joukkoaltistumisia oli tapahtunut eniten oppilaitoksissa ja seuraavaksi eniten vapaa-ajan harrastuksissa. Jonkin verran altistumisia raportoitiin myös myös yksityisistä juhlista ja sote-yksiköistä.

Syyslukukaudella koulujen altistumistilanteissa on altistunut yhteensä 11 819 lasta ja 1 608 henkilökunnan jäsentä. Jatkotartuntoja lapsilla on todettu 127 ja aikuisilla 24. Altistumistilanteita ollut kaiken kaikkiaan satoja.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan ikääntyneiden sairaanhoitotarve on kasvussa, vaikka heidän koronavirustartuntansa eivät ole merkittävästi lisääntyneet. Yli 70 vuoden ikä on tärkein yksittäinen riskitekijä.

Terveydenhuoltokapasiteetti alkaa ylittyä monissa Euroopan maissa koronaviruksen takia, kertoi Katz. THL:n mukaan tartuntojen määrä on edelleen maailmanlaajuisesti kasvussa ja painopiste on tällä hetkellä Euroopassa. Sairaalaan on joutunut Euroopan maissa yhä enemmän ihmisiä.

Esimerkiksi Tshekissä, Slovakiassa, Sloveniassa, Puolassa ja Belgiassa tilanne on kehittynyt paljon huonompaan suuntaan. Myös suurissa maissa, kuten Ranskassa ja Saksassa tartuntoja on todettu yhä enemmän.

Kommentoi