Sairauspoissaolot ovat vähentyneet huomattavasti etätyösuosituksen myötä, ilmenee valtiovarainministeriön (VM) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) etätyösuosituksen vaikutusarvioista.
Niiden mukaan etätyö on vähentänyt sairauspoissaoloja yleisesti ainakin 30 prosenttia ja valtiolla lähes 50 prosenttia. Suosituksesta ei ilmene, mihin ajankohtaan lukuja verrataan, mutta STM:n aikaisemmin kerrottujen tietojen mukaan vertailu on tehty viime vuodesta.
Ministeriöiden mukaan sairauspoissaolojen vähentymisellä on taloudellisesti merkittävä positiivinen vaikutus.
– Toisaalta samaan aikaan koronatestaus ja työterveydenhuollon käyttö on lisääntynyt, vaikka se ei ole johtunut varsinaisesti etätyöstä, ministeriöt toteavat.
Työpaikoilla on kuitenkin tullut lisää kustannuksia suojautumisesta silloin kun ei ole voitu kokonaan siirtyä etätöihin.
Matkustamisen väheneminen on tuonut valtiolle noin 100 miljoonan euron säästöt
Yksilötasolla taloudelliset vaikutukset ovat arvion mukaan olleet vähäisiä, mutta välilliset vaikutukset ovat olleet merkittäviä. Etätyön seurauksena julkisen liikenteen käyttö on vähentynyt ja tiloja on jäänyt vajaakäytölle.
Työmatkojen väheneminen on tuonut säästöjä työnantajille, mutta kurittanut liikenteenharjoittajia, konferenssijärjestäjiä ja majoitustoimijoita.
Arvion mukaan valtiolla lähes 70 prosenttia ja työmarkkinoilla yleisesti 59 prosenttia teki keväällä etätöitä.
– Työmatkaliikenne ja työpaikkaruokailu vähenivät samassa suhteessa radikaalisti, ministeriöt toteavat.
Hanselin arvion mukaan etätöihin siirtyminen on vähentänyt valtion matkustamiseen, majoituksiin ja tilavarauksiin liittyviä kustannuksia noin 100 miljoonalla eurolla. Muilla työmarkkinasektoreilla yleinen trendi on samansuuntainen.