THL: Uusia tartuntoja Suomessa lähes 300 – pandemia maailmalla täydessä vauhdissa

THL kertoo tiedotustilaisuudessaan ajankohtaisesta epidemiatilanteesta. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Juho Hämäläinen

Koronavirusepidemia on Suomessa monin paikoin kiihtymisvaiheessa. Tartuntojen jäljitys kuitenkin toimii suurimmassa osassa maata, ja testaa ja jäljitä -strategia hidastaa viruksen leviämistä. Näin kommentoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen koronatilannetta parhaillaan käynnissä olevassa tiedotustilaisuudessa.

Ennakkotietojen mukaan uusien koronatartuntojen määrä on tiistaina 294. Luku on korkea, mutta Puumalaisen mukaan se sisältää tapauksia viime viikon ja viikonlopun ajalta.

Tapausilmaantuvuus Suomessa on tällä hetkellä tasan 50. Tartuttavuutta mittaava R-luku on 1,3–1,55. Parantuneita on yli 9 000.

Puumalaisen mukaan koronatestauskapasiteetti on Suomessa tällä hetkellä riittävä. Tästä osoituksena on positiivisten näytteiden määrän kääntyminen viime aikoina laskusuuntaan. Puumalainen arvioi, ettei Suomessa ole tällä hetkellä suurta määrää tunnistamattomia koronatapauksia.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan koronapandemia on maailmalla täydessä vauhdissa eikä hidastumisen merkkejä ole näkyvissä. Pandemian kanssa joudutaan elämään vielä useita kuukausia.

Kuolleisuus koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuitenkin tällä hetkellä monissa maissa selvästi alhaisempi kuin keväällä. Salminen arvioi tämän johtuvan ennen kaikkea siitä, että testauskapasiteetti on lisääntynyt ja lievemmätkin tapaukset löydetään. Keväällä pystyttiin testaamaan vain vakavimmin sairastuneet. Myös riskiryhmien suojelemisessa ja koronaviruksen aiheuttaman covid 19 -taudin hoitamisessa on edistytty.

Tutkimusprofessori Markku Peltosen mukaan koronatartunnan saaneiden keski-ikä ollut syksyllä selvästi kevättä alhaisempi. Tartunnan saaneiden keski-ikä 30.6. jälkeen on ollut 38, sitä ennen 48. Sairaalahoidon tarve kohoaa tartunnan myötä jo varsin alhaisesta iästä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjesti tiistaina kello 10.30 tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta. Puhumassa olivat johtaja Salminen, ylilääkäri Puumalainen ja tutkimusprofessori Peltonen.

Tiedotustilaisuuden tallennetta voit katsoa tästä jutusta. Striimauksessa on mukana suomenkielinen viittomakielen tulkkaus.

Kommentoi