Kansanedustaja Tom Packalénin koronatartunnalle mahdollisesti altistunut pääministeri Marin joutui lähtemään EU-huippukokouksesta kesken pois

Kansanedustaja Tom Packalén (ps.) osallistui keskiviikkona ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan yhteiskuulemiseen, joka pidettiin Pikkuparlamentin auditoriossa. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Nina Törnudd, Tuomas Savonen / STT

Koronatartunnan saanut kansanedustaja Tom Packalén (ps.) aiheutti perjantaina vuoronvaihdon EU-huippukokouksessa, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui mahdollisen altistumisensa takia lähtemään kokouksesta kesken pois. Suomen edustaminen uskottiin kokouksen lopputuntien ajaksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille.

Koronatartunnastaan aamulla kertonut Packalén sanoi STT:lle kokeneensa olleensa terve keskiviikkona, ennen kuin tieto hänen koronatartunnastaan seuraavana päivänä varmistui. Hän kuvasi perjantain vointiaan "lieväksi syysflunssaksi".

– Ei kuumetta, pientä nenänvuotoa. Vähän tuntuu siltä, ettei ole ihan siinä kunnossa, että voisi urheilemaan lähteä. Jos en tietäisi, että minulla on korona, niin en varsinaisesti pitäisi itseäni sairaana.

Tieto Packalénin mahdollisesta altistumisesta tuli torstaina, jolloin hän kävi testissä. Hän oli eduskunnassa viimeksi tiistaina ja keskiviikkona. Hän myöntää, että jälkikäteen arvioiden oireita on voinut olla jo silloin.

– Kun alkaa miettiä asioita, niin ehkä jotain oireita on voinut tulla aikaisemminkin, niin kuin, tuota keskiviikkona. Mahdoton sanoa, mikä on oireita tai ei, Packalén sanoi.

Packalén osallistui keskiviikkona ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan yhteiskuulemiseen, joka pidettiin Pikkuparlamentin auditoriossa. Pääministeri oli siellä kuultavana, ja hän oli myös muissa eduskunnan tiloissa yhtä aikaa Packalénin kanssa.

Ei flunssaisena eduskuntaan

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo STT:lle, että tieto Packalénin koronasta tavoitti eduskunnan torstaina iltaseitsemän jälkeen.

Altistumisten jäljitys lähti Rauhion mukaan käytännössä käyntiin seuraavana aamuna. Todennäköisyyttä arvioidaan eduskunnassa sen mukaan, minkälaisessa tilassa on oltu ja onko maskeja käytetty, Rauhio kuvasi.

– Jos on ollut samassa täysistuntosalissa kuin tartunnan saanut, niin ei sen perusteella voi sanoa, että koko täysistunto olisi altistunut.

Eduskunnassa on ollut maaliskuusta lähtien yleisohje, että hengitystieoireista kärsivien tulee pysyä poissa.

– Sitä on aina välillä nostettu tietoisuuteen, että ohje on edelleen voimassa. Ei taloon, jos on hengitystieoireita. Se on ihan selkä ohje. Ei tehdä niin, että tullaan taloon ja kerrotaan, että minulla voisi olla korona, Rauhio sanoi.

Syytökset vastuunpakoilusta torjuttiin

Packalén syytti Facebookissa pääministeriä vastuunpakoilusta.

– Jos tämä saa pääministerin laittamaan itsensä karanteeniin ja lintsaamaan EU-neuvotteluista, niin ei häntä voi ainakaan vastuunkannosta syyttää, Packalén paheksui.

EU-asioista vastaava alivaltiosihteeri Jari Luoto torjui Packalénin väitteet ja tviittasi , että Marin ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toimivat ainoalla järkevällä tavalla ja varotoimia noudattaen poistuessaan muiden hallitusten johtajien seurasta, kun olivat saaneet tiedon altistumisestaan.

Luoto sanoi STT:lle, että tieto mahdollisesta altistumisesta saatiin Suomen valtuuskunnalle perjantaina aamulla.

– Silloin on tieto saatu eduskunnasta ja pääministeri todennut, että altistuminen on mahdollista. Yhteiskokouksessa oli hyvät turvajärjestelyt, auditoriossa on pitkät etäisyydet enkä muista, että olisin nähnyt siellä ketään ilman maskia. Mutta kun sieltä poistuttiin, niin siinä on saattanut olla tilanne jossa on ollut Packalén ilman maskia, Luoto sanoi.

– Ei ollut siinä muuta mahdollisuutta kuin poistua samalla tavalla kuin von der Leyen teki.

Kommentoi