Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bangkokissa tuhannet mielenosoittajat uhmaavat kokoontumiskieltoa – "Vapauttakaa ystävämme!"

Thaimaassa tuhannet mielenosoittajat ovat kokoontuneet pääkaupunki Bangkokiin uhmaten hallituksen määräyksiä. Mielenosoittajat vaativat poliisia päästämään pidätetyt aktivistit vapaalle jalalle.

– Vapauttakaa ystävämme! protestoijat toistivat tukkiessaan keskeisen tienristeyksen Bangkokissa.

Poliisi oli aiemmin ottanut kiinni runsaat parikymmentä näkyvää demokratia-aktivistia.

Mielenosoittajien toimia seurasivat sadat poliisit.

Maan hallitus julisti aiemmin hätätilan ja kielsi yli neljän ihmisen kokoontumiset sekä verkkojulkaisut, jotka katsotaan uhaksi kansalliselle turvallisuudelle. Hallintoa vastustavat mielenosoittajat ovat vaatineet pääministerin eroa.

Poikkeustilalait antavat viranomaisille laajat oikeudet muun muassa viestintälaitteiden ja niiden sisältämän datan takavarikointiin, hallituksen tiedottaja kertoi.

Maata johtava Prayut Chan-o-cha on entinen armeijan kenraali, joka nousi valtiokoneiston ohjaimiin sotilasvallankaappauksessa vuonna 2014. Hän jatkoi viimevuotisten vaalien jälkeen pääministerinä, kun oli ensin muutattanut maan perustuslakia siten, että häntä oli erittäin vaikea syrjäyttää.

Mielenosoitukset alkoivat heinäkuussa

Hallitus pitää mielenosoituksia perustuslain vastaisina. Opiskelija-aktivistit ovat johtaneet demokratiamielisiä protesteja heinäkuusta lähtien. Thaimaan aiemmista mielenosoitusaalloista poiketen tämänhetkisillä mielenosoituksilla ei ole selkeää johtajaa eikä niiden takana ole ketään perinteisiin valtaklikkeihin liittyvää toimijaa.

Lisäksi demokratia-aktivistien vaatimuksiin on kuulunut myös maan monarkian uudistus, jota ei aiemmin ole uskallettu ottaa teemaksi.

Kuninkaan ja tämän perheen avoin uhmaaminen on uusi ilmiö Thaimaassa, jossa kuninkaan loukkaaminen on ankarasti rangaistava majesteettirikos, josta voi päätyä jopa 15 vuodeksi vankilaan. Hallituksen edustaja kerkesi jo varoittamaan, että monarkian kunniaa loukanneita vastaan nostetaan syytteet. Majesteettirikoslain kumoaminen on yksi mielenosoittajien vaatimuksista.

Keskiviikkona tuhannet mielenosoittajat kerääntyivät kuningasperhettä kuljettaneen auton reitille. Uhman merkkinä kuningasperheelle näytettiin Nälkäpeli-elokuvista lainattua kolmen sormen käsimerkkiä, joka on omaksuttu Thaimaassa demokratiaprotestien symboliksi.

Keskiviikon ohiajo oli kuningasperheen ensimmäinen kohtaaminen mielenosoittajien kanssa. Thaimaan kuningas viettää suuren osan ajastaan Euroopassa.