Suomessa on raportoitu 241 uutta koronatartuntaa, kertoo THL – sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä yli kaksinkertaistunut syyskuun lopusta

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut yli kaksinkertaiseksi syyskuun lopun tilanteesta. Kuvassa Vaasan keskussairaala. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa / STT

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana, arvioivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö viikoittaisessa tilannekuvassaan.

Torstaina uusia tartuntoja raportoitiin 241, THL kertoo. Viimeisten kahden viikon aikana uusia tartuntoja on raportoitu 2 841, mikä on 1 537 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on yli kaksinkertaistunut syyskuun lopun tilanteesta.

Keskiviikkona sairaalahoidossa oli THL:n mukaan 48 ihmistä, joista tehohoidossa oli kahdeksan ihmistä. Sairaalahoidossa olevien määrä päivitetään seuraavan kerran perjantaina.

Valtaosa uusista tartunnoista todettiin viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla.

Neljäsosa tartunnoista karanteenissa olevilla

Tartunnanlähde jäi tilannekatsauksen mukaan viime viikolla epäselväksi noin puolessa koko maan tartunnoista.

Eniten alkuperältään epäselviä tartuntoja todettiin Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiireissä. Muualla maassa tartunnanlähde jäi epäselväksi noin 20–25 prosentissa tapauksista.

Noin neljäsosa koko maan uusista tartunnoista todettiin karanteenissa olevilta.

Tartunnoista, joiden lähde on selvillä, noin neljäsosa tapahtui perhepiirissä ja noin viidesosa työpaikoilla ja harrastuksissa.

Päiväkodeissa tai oppilaitoksissa tapahtuneista joukkoaltistuksista on seurannut vain yksittäisiä jatkotartuntoja. Joistain ravintoloissa, baareissa tai yökerhoissa sekä yksityisissä kokoontumisissa tapahtuneista joukkoaltistuksista taas on raportoitu runsaasti jatkotartuntoja.

Joukkoaltistumisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä raportoitiin viime viikolla seitsemässä sairaanhoitopiirissä.

Ulkomailta oli peräisin alle viisi prosenttia viime viikon tartunnoista, ja ne aiheuttivat vain yksittäisiä jatkotartuntoja.

Myös Ahvenanmaa kiihtymisvaiheessa

Tartuntojen ikäjakauma painottuu edelleen nuoriin. Yli 80 prosenttia viime viikon tartunnoista todettiin alle 50-vuotiailla ja lähes 60 prosenttia alle 30-vuotiailla.

Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit ovat raportoineet olevansa epidemian kiihtymisvaiheessa. Edellisviikon jälkeen myös Ahvenanmaan maakunta on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Siellä on kuitenkin havaittu toistaiseksi vain yksittäisiä tartuntoja.

Vaasan sairaanhoitopiiri on ainoana alueena leviämisvaiheessa.

Muut alueet ovat epidemian perustasolla.

Kaikkiaan tautitapauksia on tähän mennessä todettu 12 944.

Sairaalahoidossa olevien määrä ja mahdolliset kuolemantapaukset ilmoitetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kommentoi