Yön uutiskooste: Hallitus neuvotteli pikkutunneille – Trumpin henkisen tilan selvittämiseksi ehdotetaan komissiota

Krista Kiuru tiedotti neuvottelujen etenemisestä vielä yön pimeinä tunteina. Jussi Nukari

Lassi Lapintie

Hallituksen pikkutunneille venyneissä sote-neuvotteluissa ei vielä saavutettu ratkaisua

Hallituksen yön pikkutunneille venyneissä sote-neuvotteluissa ei vielä perjantain vastaisena yönä päädytty täyteen sopuun.

Neuvotteluja jatketaan seuraavana päivänä, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Twitterissä aamukolmen aikoihin. Ministeri kertoi saapuneensa juuri kotiin.

Ministerin mukaan neuvotteluissa ovat "viimeiset asiat käsittelyssä".

Uutissuomalainen: Rinne höykyttää Metsäteollisuutta kovin sanoin

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne (sd.) höykyttää Uutissuomalaisen haastattelussa Metsäteollisuus ry:n ratkaisua luopua liittokohtaisesta sopimisesta.

Rinteen mielestä vaarana on, että ratkaisu tuo epävarmuutta yhteiskuntaan, jota koettelee jo maailmanlaajuinen pandemia.

Rinne odottaa, että Metsäteollisuuden ratkaisu aiheuttaa hankaluuksia myös alan pienille ja keskisuurille yrityksille. Hän uskoo, että mitä pienempään yritykseen mennään, sitä vähemmän työnantajalla ja yrittäjällä on voimavaroja rakentaa työehtosopimuksia.

Valkoisen talon lääkäri: Trumpin pitäisi lauantaista lähtien pystyä osallistumaan julkisiin tilaisuuksiin

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pitäisi lauantaista lähtien pystyä osallistumaan julkisiin tilaisuuksiin, sanoo Valkoisen talon lääkäri.

Lääkäri Sean Conley sanoo lausunnossaan, että Trump on reagoinut koronahoitoihin "erittäin hyvin". Lääkärin mukaan lauantaina tulee kuluneeksi kymmenen päivää siitä, kun Trumpilla todettiin koronavirustartunta.

Koronatartunnastaan varhain viime viikon perjantaina Twitterissä kertonut Trump palasi sairaalasta Valkoiseen taloon maanantaina. (Lähde: AFP)

USA:ssa demokraatit ehdottavat, että Trumpin henkistä tilaa selvittämään perustettaisiin komissio

Yhdysvalloissa demokraatit ehdottavat komission perustamista selvittämään sitä, onko republikaanipresidentti Donald Trump henkisen tilansa puolesta kykenevä hoitamaan virkaansa.

Demokraatit vetoavat tekeillä olevassa esityksessään perustuslain 25. lisäykseen, jonka mukaan varapresidentti voi ottaa tehtävän hoitaakseen, jos presidentti ei kykene täyttämään velvollisuuksiaan.

Kongressin edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin mukaan lakiesityksen tarkoituksena on turvata johtamisen jatkuvuus maan hallinnon korkeimmassa virassa. (Lähde: AFP)

Putin kutsui Armenian ja Azerbaidzhanin ulkoministerit rauhanneuvotteluihin Moskovaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut Armenian ja Azerbaidzhanin ulkoministerit Moskovassa tänään perjantaina pidettäviin rauhanneuvotteluihin. Putin on Kremlin mukaan kehottanut osapuolia keskeyttämään taistelut Vuoristo-Karabahin alueella humanitaarisista syistä.

Putin kävi torstaina puhelinkeskusteluja molempien maiden johtajien kanssa, Kreml myös kertoo.

Toistaiseksi ei ole selvää, ovatko ulkoministerit hyväksyneet Putinin kutsun. (Lähde: AFP)

Delta-hurrikaani voimistui jälleen - liikkuu kohti Yhdysvaltain rannikkoa

Yhdysvaltain Louisianan rannikkoa lähestyvä Delta-hurrikaani on jälleen voimistunut. Jo kertaalleen laantunut Delta on Meksikonlahdella yltynyt viisiportaisella asteikolla kolmoskategorian myrskyksi.

Delta koetteli aiemmin Meksikossa Jukatanin niemimaata. Myrsky kaatoi puita, repi voimalinjoja alas ja iski merkittäviin rantalomakohteisiin. Myrskytuulet puhalsivat kovimmillaan noin 50 metriä sekunnissa. Tiedossa ei ole, että kukaan olisi saanut surmansa.

Deltan on arvioitu saavuttavan Yhdysvaltain rannikon paikallista aikaa perjantaina iltapäivästä tai illasta. (Lähde: AFP)

Kirgisian presidentti sanoo olevansa valmis eroamaan - tietyin ehdoin

Keski-Aasian Kirgisiassa presidentti Sooronbai Jeenbekov sanoo olevansa valmis eroamaan. Jeenbekov sanoo voivansa erota, kunhan maassa on ensin päätetty päivämäärä uusille vaaleilla ja parlamentti sekä presidentin kanslia ovat vahvistaneet muutokset hallituksessa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko presidentin erolleen asettamia ehtoja mahdollista toteuttaa.

Vilpilliseksi väitetyt parlamenttivaalit ovat johtaneet maassa kahakointiin ja poliittiseen kaaokseen. Mielenosoittajat ovat vaatineet Jeenbekovin eroa.

Maan vaaliviranomaiset mitätöivät tiistaina kiisteltyjen parlamenttivaalien tuloksen. (Lähde: AFP)

Nobelin rauhanpalkinnon saaja selvillä tänään

Oslossa julkistetaan tänään puoliltapäivin Suomen aikaa tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Etukäteisveikkauksissa ovat olleet korkealla muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO sekä ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Norjan Nobel-instituutin mukaan tämän vuoden rauhanpalkinnon saajaksi tehtiin määräaikaan mennessä 318 ehdotusta, joista 211 on henkilöitä ja 107 järjestöjä.

Viime vuonna rauhanpalkinnon sai Etiopian pääministeri Abiy Ahmed rauhanprosessista naapurimaan Eritrean kanssa sekä demokraattisista uudistuksista kotimaassaan.

Skotlanti voitti ensimmäisen rangaistuspotkukierroksensa – Islanti kaatoi Romanian

Jalkapallon miesten EM-karsintojen välierissä nähtiin useita pitkäksi venähtäneitä otteluita, joiden päätöstä saatiin odotella pitkälle perjantain puolelle matsien jatkuessa jatkoajoille ja rangaistuspotkukierroksille.

Skotlanti otti maajoukkueensa ensimmäisen rangaistuspotkuvoiton ottelussaan Israelia vastaan. Israel kaatui pitkän ja maalittoman väännön päätteeksi tuloksella 1–0. Seuraavaksi edessä on Serbia karsintafinaalissa.

Pohjoismaista Islannin Gylfi Sigurdssonin maalit saattelivat joukkueen 2–1-voittoon Romaniasta. Norja kärsi 1–2-tappion Serbialle rangaistuspotkuille edenneessä ottelussa. (Lähde: AFP)

Kommentoi

Mainos: Iisalmen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin