Pekka Haavisto kuultavana perustuslakivaliokunnassa virkarikosepäilystä

Ulkoministeri Pekka Haavisto menossa eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavaksi Helsingissä 14. tammikuuta 2020. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen / STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on tänään eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavana virkarikosepäilystä. Haaviston mukana kuulemiseen saapuu hänen asianajajansa Hannes Snellmanin asianajotoimistosta.

Perustuslakivaliokunta selvittää, rikkoiko Haavisto velvollisuuksiaan ministerinä tai menetteli muutoin lainvastaisesti, kun hän siirsi ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen pois al-Holin erityisedustajan tehtävistä. Haaviston ja Tuomisen välillä oli erimielisyyttä siitä, miten leirillä olleita autettaisiin takaisin Suomeen ja olisiko mahdollinen kotiuttamisoperaatio laiton.

Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Muutoin hän ei ole asian etenemistä kommentoinut, mutta on sanonut jatkavansa tehtävässään.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä toimitti heinäkuussa esitutkinta-aineiston eduskunnan perustuslakivaliokunnalle. Mediatietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilisi Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Mahdollinen syyte ministeriä vastaan käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa.

Keskustelu