Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKV esittää Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskaupan kieltämistä – kilpailu vähenisi liikaa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää markkinaoikeudelle, että Mehiläisen ja Pihlajalinnan välinen yrityskauppa tulee kieltää. KKV:n selvityksen mukaan kauppa vähentäisi merkittävästi kilpailua terveyspalvelujen markkinoilla.

Yhtiöt kertoivat kaupastaan viime vuoden marraskuussa, jolloin Mehiläinen ilmoitti tekevänsä käteistarjouksen kaikista Pihlajalinnan osakkeista.

KKV toteaa, että kaupan jälkeen markkinoille jäisi vain kaksi valtakunnallista terveyspalveluyritystä, Mehiläinen ja Terveystalo .

Nykyään Mehiläinen ja Pihlajalinna kilpailevat keskenään lähes kaikilla yksityisen terveydenhuollon alueilla ja myyvät palveluja yksityishenkilöille, yrityksille, vakuutusyhtiöille ja julkiselle sektorille. Selvityksensä perusteella KKV arvioi, että yrityskauppa johtaisi todennäköisesti hintojen huomattavaan nousuun, mikä koituisi asiakkaiden ja veronmaksajien vahingoksi.

KKV toteaa, että terveyspalvelujen markkinat ovat viime vuosikymmenen aikana keskittyneet voimakkaasti. Kolme suurinta toimijaa, eli Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo ovat vuoden 2014 lähtien moninkertaistaneet yhteenlasketun markkinaosuutensa. Kaikki ovat ostaneet markkinoilta pois pienempiä kilpailijoita.

Pihlajalinna ja Mehiläinen yllättyivät

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen sanoi yhtiöiden yllättyneen KKV:n esityksestä.

– Ennen yhdistymissopimuksen allekirjoitusta sekä me että Mehiläinen selvitimme kilpailuoikeudelliset näkökohdat ja KKV:n aiemmat yrityskauppapäätökset tarkkaan. Myös Pihlajalinnan hallitus on huolellisesti arvioinut näitä seikkoja ennen suositustaan ostotarjouksen hyväksymiselle. Olemme edelleen sitoutuneet ostotarjoukseen yhdistymissopimuksen mukaisesti, mutta valmistaudumme kaikkiin vaihtoehtoihin, Aaltonen sanoi tiedotteessa.

Ostajaehdokas Mehiläinen perehtyy seuraavaksi KKV:n esitykseen ja päättää jatkotoimistaan niin pian kuin mahdollista.

Viides kieltoesity s Suomessa

Yrityskauppojen valvonta alkoi Suomessa vuonna 1998. Nyt tehty kieltoesitys on Suomessa kautta aikojen viides. Kyseessä on laajin yrityskauppatutkinta viraston historiassa.

KKV:n mukaan yrityskauppa johtaisi kilpailuongelmiin muun muassa yksityislääkäripalveluissa 16 paikallisella markkinalla, joiden joukossa ovat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Oulu ja Kuopio. Työterveyspalveluissa syntyisi ongelmia 21 paikkakunnalla ja yksityisissä sairaalapalveluissa neljän sairaanhoitopiirin alueella.

Yrityskaupoista aiheutuvat kilpailuongelmat voidaan usein poistaa ehdoilla ja järjestelyillä. Mehiläinen esitti käsittelyn aikana kahta sitoumusta, mutta KKV totesi, etteivät ne ole riittäviä poistamaan kilpailuongelmia.

– Kaikkia suunniteltuja yrityskauppoja ei ole mahdollista ratkaista sitoumuksin. Kilpailuongelmien laajuuden vuoksi sitoumusratkaisu ei ollut realistinen vaihtoehto, sanoi KKV:n yrityskauppavalvonnasta vastaava johtaja Sanna Syrjälä tiedotteessa.

Markkinaoikeus antaa tapauksessa ratkaisunsa kolmen kuukauden kuluessa. Se voi kieltää yrityskaupan KKV:n esityksen mukaisesti, hyväksyä sen sellaisenaan tai asettaa toteuttamiselle ehtoja. Muutosta markkinaoikeuden päätökseen voi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta.