Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valmet heitti haasteen Alfa Lavalille – ehdottaa Valmetin ja Neleksen sulautumista

Valmet kertoo ehdottaneensa Metsosta heinäkuun alussa irrotetun venttiiliyhtiö Neleksen hallitukselle Valmetin ja Neleksen sulautumista. Kyse on kilpailevasta tarjouksesta, sillä ruotsalainen Alfa Laval teki ostotarjouksen Neleksestä heinäkuussa.

Alfa Lavalin tarjoukseen kielteisesti suhtautuva Valmet on kasvattanut osuuttaan Neleksestä lähes 30 prosenttiin. Valmetin mukaan sulautunut yhtiö muodostaisi vahvan alustan liiketoiminnan kasvulle jatkossa erityisesti automaatiojärjestelmissä ja venttiileissä.

– Valmetilla ja Neleksellä on suurelta osin samanlainen asiakaskunta, yhteistä historiaa ja niitä tukevat pitkän aikavälin megatrendit. Näemme, että näiden kahden yhtiön sulautuminen olisi erittäin hyödyllistä sekä Valmetin että Neleksen osakkeenomistajille. Se loisi globaalisti johtavan yhtiön, jolla olisi hyvät mahdollisuudet kannattavaan kasvuun ja erinomaiseen omistaja-arvoon, perustelee Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine tiedotteessa.

Tiedotustilaisuudessa Laine vielä lisäsi, että yhtiöiden sulautuminen olisi helposti ja vähäriskisesti toteutettavissa.

"Merkittävä suunnitelma"

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Antti Viljakainen yhtyy toimitusjohtaja Laineen ajatukseen siitä, että Valmetin ja Neleksen fuusioyhtiö olisi globaalistikin suuri toimija toimialallaan.

– Kyllä tässä puhutaan merkittävästä suunnitelmasta, Viljakainen sanoo.

Yhdistyneellä yhtiöllä olisi yli 16 000 työntekijää ja yli neljän miljardin euron liikevaihto. Valmetilla ja Neleksellä on Valmetin mukaan vahvat asemat segmenteissään ja suuri osuus liiketoiminnasta olisi toistuvaa ja vakaata, hyvän kannattavuuden liiketoimintaa, jonka muodostaisivat palvelut, automaatiojärjestelmät ja venttiilit.

Neles vahvistaa vastaanottaneensa ehdotuksen ja harkitsevansa mahdollisia jatkotoimenpiteitä.

Alfa Lavalin tarjous 1,7 miljardia euroa

Alfa Lavalin mukaan kauppa vahvistaisi sen asemaa teollisessa virtauksensäädössä, jonka yhtiö on tunnistanut keskeiseksi kasvualueeksi. Alfa Lavalin heinäkuun puolivälissä tekemä tarjous on arvoltaan 1,7 miljardia euroa eli 11,5 euroa osakkeelta. Tällä hetkellä Neleksen osakkeen arvo Helsingin pörssissä on lähes 12 euroa.

Valmet ei valottanut, millaisilla ehdoilla se ehdottaa sulautumista, vaan painotti, että ehdot muovautuvat neuvotteluissa Neleksen kanssa. Analyytikko Viljakainen pitää kuitenkin selvänä, että Valmetin on pystyttävä tekemään aiempia tarjouksia avokätisempi ehdotus.

– Jotta Valmetin tarjouksella olisi menestymismahdollisuuksia, sen pitäisi pystyä aiemmat tarjoukset nokittamaan jonkinlaisella kokonaispaketilla, Viljakainen sanoo.

– Enkä olisi täysin yllättynyt, jos Ruotsista vielä tulisi nokitus, hän jatkaa.

Viljakainen uskoo, että Neles olisi sulautettavissa kumpaan tahansa yhtiöön. Valmet on erikoistunut etenkin sellu- ja paperikoneisiin, Alfa Laval puolestaan on keskittynyt esimerkiksi lämmönvaihtimiin.

– Ei ole merkittäviä rakenteellisia tekijöitä, jotka tekisivät toisesta huonomman kandidaatin kuin toisesta.

Analyytikon mukaan Neleksen ostokilpa on vielä täysin auki, eikä Alfa Lavalilla ole selvää etumatkaa. Valmetin on kuitenkin täytynyt reagoida nopeasti heinäkuussa tehdyn tarjouksen jälkeen.

– Jos Alfa Laval olisi saavuttanut 66 prosentin osuuden osakkeista, olisi Valmetin tilanne huomattavasti huonompi. Silloin oltaisiin pattitilanteessa, joka ei hyödytä ketään.