"Etätöiden myötä tullut tarve isomman asunnon hankintaan" – Pankkibarometri: Luottoja kysytään normaaliin malliin

Kotitalouksien luotonkysyntä on elpynyt koronakeväästä, ilmenee Finanssialan Pankkibarometristä. TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu / STT

Tuoreesta Finanssialan Pankkibarometrista selviää, että kotitalouksien luotonkysyntä on kesän aikana palautunut normaaliksi. Koronapandemian vaikutus näyttää jääneen vain tilapäiseksi pudotukseksi.

Kyselyssä pankinjohtajat arvioivat, että kotitalouksille on myönnetty kolmannella vuosineljänneksellä enemmän luottoja kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Myös odotukset lähiajan luotonkysynnästä ovat kyselyn mukaan optimistisia. Asuntokauppa hiljeni koronakriisin pahimpaan aikaan, joten patoutunut kysyntä on Finanssialan mukaan nyt purkautumassa.

– Odotukset kotitalouksien luotonkysynnässä ylittävät jopa pitkän aikavälin keskiarvon. Etätöiden myötä monille on tullut tarve isomman asunnon hankintaan, arvioi Finanssialan asiantuntija Mariia Somerla tiedotteessa.

Kotitalouksia kiinnostaa edelleen myös pankkien tarjoamat lainanhoitojoustot.

Yritykset alamaissa

Yrityksille myönnettyjen luottojen määrä on ollut kolmannella vuosineljänneksellä selvästi vähäisempää kuin viime vuonna samaan aikaan. Yritysten luotonkysynnän odotetaan edelleen laskevan hieman loppuvuoden aikana.

Barometrikysely tehtiin pankinjohtajille elo-syyskuun vaihteessa.

Kommentoi