Nelikymppinen mies käski nettikeskustelussa 15-vuotiaan satuttamaan sukuelintään – vajaa vuosi ehdollista

Jecaterina Mantsinen / STT

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 15-vuotiaan tytön kanssa seksuaalisia nettikeskusteluja käyneen miehen ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan mies alisti ja nöyryytti tyttöä ja sai tämän muun muassa laittamaan nokkosenlehtiä sukuelimeensä. Mies käytti seksuaalisessa hyväksikäytössä hyväkseen tytön haavoittuvaa tilaa, oikeus katsoo.

– Keskustelu on ollut suuressa määrin hyvin seksuaalista, ja objektiivisesti arvioiden keskusteluissa on ollut haavoittuvassa asemassa ollutta 15-vuotiasta asianomistajaa alistava ja nöyryyttävä sävy, oikeus toteaa.

Mies ja tyttö olivat tutustuneet netissä, jolloin tyttö oli valehdellut olleensa 18-vuotias. Hän sanoi oikeudelle odottaneensa pari viikkoa ennen kuin paljasti oikean ikänsä, koska pelkäsi miehen lopettavan keskustelun.

Kun ikä tuli esille, kaksikko kävi keskusteluja siitä, oliko yhteydenpitoa mahdollista jatkaa. Oikeuden mukaan yhteydenpito jatkui ja sitä kesti kaikkiaan vajaan vuoden ajan. Rikos tapahtui Espoossa vuosina 2016–2017.

Oikeus: Vastuu on aina aikuisella

Mies myönsi toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hän muun muassa sanoi keskustelun olleen "roolileikkiä" ja ettei tiennyt 16-vuoden suojaikärajan koskevan sitä.

Oikeus toteaa, että miehen olisi aikuisena osapuolena ollut velvollisuus selvittää, onko yhteydenpito sallittua. Oikeuden mukaan mies itsekin tiesi, ettei aikuinen lain mukaan saa käydä intiimejä keskusteluita 15-vuotiaan kanssa.

– Vastuu tämäntyyppisten keskusteluiden käymisestä ja niiden vaikutuksista lapseen on aina aikuisella keskustelun osapuolella eikä lapsen oma aktiivinen rooli oikeuta aikuisen toimintaa, käräjäoikeus toteaa.

Mies tuomittiin 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeus otti rangaistuksessa huomioon sen, että miehelle oli aiheutunut tapahtumista ongelmia. Oikeuden mukaan tytön sukulainen oli levittänyt rikosepäilystä tietoa miehen sukulaisille ja työnantajalle. Mies oli joutunut jättämään 17 vuotta kestäneen työsuhteensa. Lisäksi hän menetti työkykynsä.

Kommentoi