Marin: Päätökset ehtivät helpottamaan Lapin matkailun tilannetta, hallitus ratkoo asiaa ensi viikolla

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle. -Koivisto JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen / STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että päätökset matkailun sujuvoittamisesta ehtivät helpottamaan Lapin matkailun tilannetta.

– Siellä tällä hetkellä tietenkin varauksia tehdään, mutta meillä on nyt näkymä siihen, miten matkailua voidaan helpottaa niin, että samalla kuitenkin varmistetaan sen turvallisuus. Joulusesonkihan siellä on se iso kysymys, ja siihen pyrimme vastaamaan, Marin sanoi saapuessaan Säätytalolle hallituksen neuvotteluihin koronastrategiasta.

Hallitus käsittelee asiaa ensi viikolla. Tarkoituksena on, että negatiivisten koronatestitulosten avulla voitaisiin matkustaa ilman pitkäaikaisia karanteeneja.

Marinin mukaan tarkoituksena on, että uudenlainen terveysturvallinen matkustamisen malli olisi käytössä kenties jo lokakuun puolella.

– Tämä varmistaisi matkustamisen terveysturvallisuutta ja samalla helpottaisi monien matkailualan yrittäjien tilannetta ja ylipäänsä ihmisten, joilla on tarvetta liikkua myös maan rajojen yli.

Matkailuyrittäjät ovat vaatineet nopeita päätöksiä, jotta esimerkiksi brittituristien joulumatkat Lappiin pystyttäisiin turvaamaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja toisaalta sosiaali- ja terveysministeriön välillä on näyttänyt olevan ristivetoa asian suhteen.

– Itse en tunnista, että ministeriöiden välillä olisi ristivetoa. Meillä on yhteiset tavoitteet hallituksella estää taudin leviämistä, suojella riskiryhmiin kuuluvia ja pitää huolta meidän terveydenhuollon kantokyvystä kaikissa tilanteissa, Marin kommentoi.

Lintilä: Kello käy, nyt jo menetetty muutama kuukausi

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi neuvotteluihin saapuessaan, että hallituksen pitää pystyä takaamaan matkailukäytävän tai -kuplan toteutuminen, jotta matkailuyrittäjät voivat myydä matkoja.

– Kyllä kello käy kotimaisen matkailun näkövinkkelistä, Lintilä sanoi toimittajille.

Hänen mukaansa päätökset on saatava mahdollisimman nopeasti.

– Mitä aiemmin, sen parempi. Tässä on nyt jo menetetty muutama kuukausi.

Hallituksen tämän päivän neuvotteluissa on kyse koronastrategiasta yleisemmin eli esimerkiksi siitä, missä vaiheessa erilaisiin rajoitustoimiin voidaan turvautua ja kuka vastaa mistäkin asiasta.

"Turhaa matkustamista kyllä välttäisin"

Marin sanoo, että Suomen verrattain hyvästä tautitilanteesta on kiittäminen tiukkaa linjaa ja sitä, että asia on otettu vakavasti. Marin ei pidä kovin olennaisena esimerkiksi niin sanotun liikennevalomallin viilausta. Sen tarkoituksena on kuvata, mihin maihin matkustaminen on turvallisempaa ja mihin matkustamista taas tulisi välttää.

– Ihmisillä on myös työmatkoja ja muita matkoja, joita ei voi välttää. Mutta turhaa matkustamista kyllä välttäisin, koska Euroopan tautitilanne näyttää pahalta ja se on paheneva.

Marinin mukaan hallitus varmasti keskustelee myös tapahtumia koskevien yleisörajoitusten kokonaisuudesta.

– Mutta tälläkin hetkellä aluehallintovirastoilla on alueillansa mahdollisuus antaa tätä koskevia rajoituksia. Meillä on epidemia erilaisessa tilanteessa eri puolilla maata, Marin sanoi.

Kommentoi