Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokas on Liettuassa – yksi ihminen on kuollut protesteissa, vahvistaa poliisi

Uutistoimisto AFP on kertonut, että poliisi on ampunut kumiluoteja ja käyttänyt kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoituksia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokas Svetlana Tihanovskaja on Liettuassa, kertoo Liettuan ulkoministeriö. Tihanovskajan olinpaikkaa on arvuuteltu maassa viikonloppuna pidettyjen presidentinvaalien jälkeen.

– Hän on tullut Liettuaan, ja on turvassa, ulkoministeri Linas Linkevicius vahvisti.

Linkevicius ehti jo aikaisemmin Twitterissä kirjoittaa tavoitelleensa turhaan tuntikausia Tihanovskajaa ja olevansa huolestunut tämän turvallisuudesta.

Tihanovskajan mukaan päätös lähdöstä oli hyvin vaikea. Ahdistuneen oloinen Tihanovskaja kertoi videoviestissä lasten olevan lopulta kaikkein tärkeintä elämässä.

Tihanovskajan kaksi lasta oli viety turvaan Valko-Venäjältä jo aiemmin.

Joidenkin tietojen mukaan Tihanovskaja painostettiin lähtemään Valko-Venäjältä lupaamalla vapauttaa hänen vangittuna oleva kampanjapäällikkönsä Maria Moroz. Molemmat ovat nyt Liettuassa.

Liettuan ulkoministerin Linas Linkeviciusin mukaan Tihanovskajalle ei käytännössä jätetty muita vaihtoehtoja kuin poistua maasta.

Liettuaan on aikaisemminkin paennut oppositiopoliitikkoja ja toisinajattelijoita Valko-Venäjältä ja Venäjältä.

Valko-Venäjää pitkään itsevaltaisesti hallinnut Aleksandr Lukashenko voitti vaalit ylivoimaisesti 80 prosentilla äänistä. Oppositio sekä useat länsimaat ovat ilmaisseet epäilynsä siitä, että vaalit olivat vilpilliset.

Ainakin yksi mielenosoittaja kuollut

Valko-Venäjän mielenosoituksissa on kuollut yksi ihminen, vahvistaa paikallinen poliisi. Maan sisäministerin mukaan jonkinlainen räjähde laukesi surmansa saaneen mielenosoittajan kädessä. Ministeri kertoo miehen yrittäneen heittää räjähteen viranomaisia kohti.

Paikallinen ihmisoikeusjärjestö kertoi jo aiemmin, että mielenosoituksissa on kuollut yksi ihminen.

Useat tuhannet ihmiset protestoivat sunnuntaisten presidentinvaalien tuloksia pääkaupunki Minskin kaduilla maanantai-iltana. Uutistoimisto AFP on kertonut, että poliisi muun muassa ampui kumiluoteja ja käytti kyynelkaasua protestoijia vastaan. Protestoijat käyttivät puolestaan kiviä ja ilotulitteita sekä rakensivat itse barrikadeja.

Valko-Venäjällä on ollut sunnuntain vaalien jälkeen laajoja mielenosoituksia, joita poliisi on tukahduttanut väkivaltaisesti. Maanantain vastaisena yönä poliisi pidätti mielenosoituksissa 3 000 ihmistä, joista arviolta 1 000 pidätettiin Minskissä.

Kommentoi