Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sukupuolta ehdotetaan uudeksi koventamisperusteeksi – rikoksen rangaistusta voitaisiin koventaa, jos teko johtuu uhrin sukupuolesta

Rikoslakia ehdotetaan muutettavan niin, että rikoksesta määrättävää rangaistusta voitaisiin koventaa, jos teko johtuu uhrin sukupuolesta. Muutosesityksen tavoitteena on korostaa sellaisten tekojen moitittavuutta, joiden vaikuttimena on sukupuoleen perustuva viha, kertoo oikeusministeriö.

Rangaistuksen koventamisperusteissa mainittuja vihamotiiveja ovat tällä hetkellä muun muassa etninen syntyperä, seksuaalinen suuntautuneisuus ja vammaisuus.

Sukupuoleen kohdistuvaa vihaa voidaan ehdotuksen mukaan arvioida lainsäädännössä samoin kuin rasismia.

– Aivan kuten etniseen alkuperään tai ihonväriin myös sukupuoleen liittyvästä vaikuttimesta tehdyn rikoksen uhri ei ole valikoitunut sattumalta, vaan sellaisen näkyvän ominaisuuden vuoksi, joka altistaa hänet mahdollisesti jatkossakin rikoksen kohteeksi. Tämän vuoksi rikoksen kohteeksi joutuminen saattaa herättää uhrissa vakavia pelkotiloja.

Muutosehdotuksessa nostetaan esille erityisesti naisiin kohdistuva häiriköinti ja vihapuhe. Naistutkijoihin ja -toimittajiin on selvitysten mukaan kohdistunut runsaasti sukupuolittuneita uhkauksia, loukkaavia ilmauksia ja yksityiselämää koskevien tietojen levittämistä, ehdotuksessa todetaan. Ministeriö viittaa myös YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevään komiteaan, joka on kehottanut Suomea tehostamaan toimia, joilla puututaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan vihapuheeseen.

Sukupuolen ilmaisu huomioitu nykyisessä laissa

Esitysluonnoksessa puhutaan miehistä ja naisista, mutta siinä todetaan myös, että ihmiset ovat sukupuoli-identiteetiltään ja sukupuolen ilmaisultaan moninaisia. Ehdotuksen mukaan sukupuoleen liittyvät käsitteet ovat muutoksessa eikä rikoslaki ole oikea väline määritellä niitä.

Ministeriö on päätynyt siihen, että uhrin sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai intersukupuolisuuteen liittyvä motiivi tulisi nykyiseen tapaan huomioitavaksi vihavaikuttimena koventamisperustesäännöksen "muuna rinnasteisena vaikuttimena".

Ministeriö julkisti ehdotuksensa hallituksen esitykseksi tiistaina ja lähetti sen lausuntokierrokselle. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle loppuvuodesta.