Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten vaalipäällikköön kohdistuneen epäillyn murhan yrityksen paikalta nähtiin poistuvan kaksi ihmistä – poliisin käsityksen mukaan kaksikolla oli selkeä pituusero ja mahdollisesti lippalakit

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneen epäillyn murhan yrityksen tutkinta on edennyt, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Teemu Karhusen mukaan väkivallanteon tapahtumakulku on saatu hyvin selvitettyä ja poliisille on muodostunut selkeä kuva teon aikaisista tapahtumista.

– Tällä hetkellä uskomme, että tapahtumiin liittyy vähintään kaksi rikoksesta epäiltyä henkilöä, Karhunen sanoo tiedotteessa.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella Jämsässä perjantaina 17. heinäkuuta. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä.

P arivaljakosta toinen selkeästi pidempi

Poliisi sanoo nyt, että tekopaikalta on nähty poistuvan kaksi tummiin pukeutunutta ihmistä.

Tutkinnanjohtaja Karhunen kertoo STT:lle, että poliisin käsityksen mukaan kaksikolla oli tummat ulkovaatteet.

– Molemmat ovat täysin tummiin pukeutuneita kavereita ja mahdollisesti voisi olla, että heillä oli vielä lippahatut päässä molemmilla, Karhunen sanoo.

– Meidän käsityksen mukaan voisi olla niin, että toinen olisi ollut selkeästi pidempi kuin toinen, eli tällä parivaljakolla olisi ollut pituusero.

Kaksikon henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa. Siitäkään ei ole tietoa, liittyykö kaksikko tutkittavaan väkivallantekoon.

Poliisi pyytää edelleen yleisöltä havaintoja paikalta poistuneista ihmisistä. Vihjeet voi ilmoittaa numeroon 050 456 0471 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.keski-suomi@poliisi.fi.

Poliisi ei ota kantaa teon motiiviin

Esitutkinnassa on tehty muun muassa asiaan liittyvien henkilöiden kuulusteluja ja taktista tutkintaa. Tutkinnallisista syistä poliisi ei ota tässä vaiheessa kantaa teon motiiviin tai muihin mahdollisiin taustoihin.

Karhunen ei avaa tarkemmin, onko poliisilla viitteitä siitä, että tapahtumiin voisi liittyä useampi kuin kaksi epäiltyä. Karhunen ei kommentoi myöskään sitä, onko tutkinnassa tehty kiinniottoja.

Viikko sitten kerrottiin, että tapauksen tutkintavastuu oli siirtynyt paikallispoliisilta KRP:lle. Samalla tutkintanimike oli koventunut murhan yritykseksi. Aiemmin poliisi oli tutkinut tapahtumia tapon yrityksenä.

– Se on kokonaisarvio esitutkinnassa tähän mennessä kertyneestä, minkä perusteella on tehty päätös, että tutkintaa viedään tällä hetkellä eteenpäin murhan yrityksenä, Karhunen sanoi viime viikolla.

Kataja uskoo äärioikeistolaisten olevan teon takana

Kataja on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jämsässä. Hän työskentelee jämsäläisen kansanedustajan Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana.

Kataja on ollut vakuuttunut, että hänen kimppuunsa hyökänneillä miehillä oli teolleen poliittinen motiivi. Hän on sanonut, että uskoo äärioikeistolaisten olevan teon takana.

Kataja kertoi STT:lle profiloituneensa politiikassa maahanmuuton kriitikkona, mutta samaan aikaan suututtaneensa myös keskisuomalaisia äärioikeistolaisia, joita hän on ollut aktiivisesti erottamassa Keski-Suomen perussuomalaisista.

Väkivallanteon jälkeen Kataja vietiin sairaalahoitoon Tampereelle. Kataja kertoi, että hänellä havaittiin muun muassa kallonmurtuma ja aivoverenvuoto, ja hänen päähänsä ommeltiin noin 150 tikkiä. Kataja on sittemmin päässyt pois sairaalasta.