Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo ennustaa, että Suomen talous supistuu tänä vuonna seitsemän prosenttia.

Useat talouslaitokset ovat koronakriisin aikana ennustaneet, kuinka paljon tarkalleen Suomen talous notkahtaa tänä vuonna. Hypon kanssa samassa linjassa olevaa seitsemän prosentin laskua ovat esittäneet myös Suomen Pankki ja Kuntarahoitus kesäkuussa sekä Nordea toukokuussa.

Synkempiäkin arvioita on kevään mittaan nähty. Handelsbanken ennusti huhtikuun lopulla peräti kymmenen prosentin romahdusta. Kesäkuussa valtiovarainministeriö esitti puolestaan kuuden prosentin ja Danske Bank viiden ja puolen prosentin pakitusta.

Hypon edellinen julkaisu oli peräisin tammikuulta ennen koronakriisiä. Silloin Hypo vielä ennusti Suomeen prosentin talouskasvua.

Säästöt ja kysyntä patoutuneet

Ennustajat ovat yhtä mieltä siitä, että toipuminen koronakriisistä ei tapahdu yhdessä vuodessa, vaikka arviot ensi vuoden talouskasvusta vaihtelevat. Ensi vuodelle Hypo ennustaa Suomen bruttokansantuotteeseen (bkt) neljän prosentin kasvua.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi Hypon tiedotteessa, että kotitalouksilla riittää patoutunutta kysyntää. Hän arvioi, että monet ovat valmiita kuluttamaan heti tilaisuuden tullen.

– Varallisuuden kasvu näkyy tilastoissa talletuksien nousuna. Pian kotitalouksilla on yli sata miljardia euroa talletustileillä säästöjä, Brotherus sanoo tiedotteessa.

Hypon ennusteen ehtona on, että koronaepidemian toinen aalto jää rajalliseksi. Brotherus huomauttaa, että pienikin isku voi muuttaa laajat lomautukset massatyöttömyydeksi.

– Pitkäaikaisempi varjo näkyy tulevassa tuottavuudessa, koska korona-aikana ei ole investoitu, etätyöt vähentävät innovointia ja pelot rajoittavat ainakin matkailua ja suurtapahtumia. Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta, Brotherus kertoo tiedotteessa.

Hypo palkittiin viime kuussa viime vuoden tarkimpana talousennustajana. Vuosittaisen tunnustuksen myönsi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu.