Trump jakoi hetkellisesti videon, jossa esitettiin valkoista ylivaltaa peräänkuuluttavia kommentteja

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jakoi sunnuntaina videon, jossa esitettiin valkoista ylivaltaa peräänkuuluttavia kommentteja.

Videolla Trumpin kampanjamerkinnöillä varustettua golfkärryä ajavan miehen nähdään lausuvan toistuvasti sanat "white power" ja nostavan nyrkkiään ilmaan. Kyseinen ilmaus on yhdistetty valkoista ylivaltaa kannattaviin ryhmiin. Ilmausta ovat käyttäneet muun muassa uusnatsit ja Ku Klux Klan.

Videolla Trumpia vastustavat mielenosoittajat ja Trumpin kannattajat ottivat yhteen Floridassa. Se on nähtävästi kuvattu Villages-eläkeläisyhteisössä, jonka asukkaita Trump kiitti tuesta jakamansa videon yhteydessä Twitterissä. Samalla hän julisti radikaalin vasemmiston kaatuvan syksyllä.

Video oli poistettu Trumpin tililtä muutamaa tuntia myöhemmin.

Pian videon poistamisen jälkeen Valkoinen talo julkaisi tiedotteen, jonka mukaan presidentti ei ollut kuullut "white power"-ilmausta ennen kuin jakoi videon Twitterissä.

Valkoisen talon edustaja Judd Deere kertoi Trumpin olevan Villages-eläkeläisyhteisön suuri fani. Deeren kertoi, ettei Trump ollut kuullut kyseistä videolla annettua lausuntoa, mutta oli sen sijaan Deeren mukaan nähnyt valtavaa innostusta hänen lukuisilta tukijoiltaan.

Biden rinnasti Trumpin tviitin Charlottesville-kommentteihin

Trumpia on pitkään syytetty rasismikeskusteluun liittyvien jännitteiden lietsomisesta.

Pahamaineisimpiin esimerkkeihin lukeutuvat kommentit, joita Trump esitti Charlottesvillessä vuonna 2017 kuolemiin johtaneiden väkivaltaisuuksien yhteydessä. Charlottesvillen väkivaltaisuudet käynnistyivät, kun uusnatsit ottivat yhteen vastamielenosoittajien kanssa. Trumpin mukaan kummallakin puolella oli "erittäin hienoja ihmisiä".

Trumpin puheet ovat joutuneet suurennuslasin alle myös nykyisen mustien oikeuksia ajavan liikehdinnän yhteydessä. Mustan miehen, George Floydin kuolema pidätystilanteessa toukokuun lopulla Minneapolisissa käynnisti laajat rasisminvastaiset mielenosoitukset, jotka laajenivat myös Yhdysvaltain rajojen ulkopuolelle.

Yhdysvaltain ex-varapresidentti ja demokraattipuolueen todennäköisin presidenttiehdokas Joe Biden kommentoi videoselkkausta Twitterissä pari tuntia sen jälkeen, kun Trump oli jakanut videon.

– Tänään presidentti jakoi videon, jossa ihmiset huutavat "white power" ja sanoi heidän olevan "hienoja". Aivan niin kuin hän teki Charlottesvillenkin jälkeen, Biden kirjoitti.

– Käymme taistelua kansakunnan sielusta – ja presidentti on valinnut puolensa. Älkääkä erehtykö: kyse on taistelusta, jonka me voitamme, hän jatkoi.

Trumpin liittolaisia grillattiin videosta aamutelevisiossa

Demokraattisen puolueen kansallinen komitea DNC sanoi erillisessä lausunnossa, että maa tarvitsee presidentin, joka parantaa kansakunnan haavat ja yhdistää kansan, eikä kansankiihottajaa, joka yrittää jakaa yhdysvaltalaisia pelon ja kiihkoilun kautta.

Trumpin liittolaisia prässättiin sunnuntaina television aamun puheohjelmissa.

Republikaanipuolueen ainoa musta senaattori, Tim Scott sanoi koko videon olevan loukkaava, kun häntä haastateltiin CNN:n State of the Union -ohjelmassa. Hänen mielestään videota ei pysty puolustamaan ja se tulisi poistaa.

Trumpin terveysministeri Alex Azar kertoi CNN:lle, ettei hän ollut nähnyt videota tai Trumpin tviittiä. Hän kuitenkin vakuutti, ettei Trump tai hänen hallintonsa, tai Azar itse tekisi mitään, mikä tukisi syrjintää tai valkoista ylivaltaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat