Ennusteet: Vihreät menestyvät Ranskan paikallisvaaleissa

Ranskan paikallisvaalien tulosennusteet osoittavat menestystä vihreille. Vihreiden ehdokas näyttää johtavan oikeistolaista kilpailijaansa Lyonin pormestarinvaalissa. Lisäksi ennusteiden mukaan vihreiden ehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet menestyä muun muassa Bordeaux'ssa.

Pariisissa sosialistien Anne Hidalgo näyttää ennusteiden valossa uusivan pormestarin pestinsä.

Äänestyksessä olivat mukana vielä ne kaupungit ja kunnat, joissa ratkaisua ei saatu aikaan ensimmäisellä kierroksella. Kaikkiaan vaaliuurnille mentiin sunnuntaina hieman yli 4 800 paikkakunnalla, joiden joukossa olivat muun muassa Pariisi, Lyon ja Marseille.

Äänioikeutettuja toisella kierroksella on 16,5 miljoonaa. Arviot osoittavat, että vain kaksi viidestä äänestäjästä olisi saapunut äänestämään.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin LREM-puolueen suosion odotetaan jäävän paikallisvaaleissa vaisuksi. Jos ennakoitu heikko menestys toteutuu, hankaloittaa se Macronin kaavailemien uudistusten toteuttamista vielä jäljellä olevalla presidenttikaudella.

Koronatilanne vaikutti äänestysvilkkauteen

Marine Le Penin Kansallinen liittouma -puolue ilmoitti vaalivoitosta Perpignanin kaupungissa. Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta sitten vuoden 1995, kun laitaoikeistolainen puolue ottaa vallan yli 100 000 asukkaan kaupungista Ranskassa.

Vihreille suurin vallankaappaus olisi, jos puolueen onnistuisi syöstä vallasta Lillen kaupungin pormestari Martine Aubry. Entisen ministerin seurue kuitenkin vakuutti uutistoimisto AFP:lle, että hän on pitänyt puolensa tiukassa äänestyksessä.

Itä-Ranskassa sijaitsevassa Strasbourgissa taas vihreiden ehdokas Jeanne Barseghian, 39, oli menossa kohti voittoa.

Marseillessa vasemmistoliittoumaa johtava Michele Rubirola on nähtävästi tuomassa lopun vuosia kestäneelle oikeistohallinnolle.

Ranskalaiset äänestivät sunnuntaina paikallisvaalien toisella kierroksella maskit kasvoillaan. Alun perin toinen äänestyskierros piti järjestää jo 22. maaliskuuta, mutta koronaviruspandemia pani suunnitelmat uusiksi.

Maskien lisäksi äänestäjien piti tuoda äänestyspaikalle oma kynä tartuntariskin vähentämiseksi. Monilla äänestäjillä ja vaalivirkailijoilla oli kasvojensa suojana myös muovinen suojavisiiri. Äänestysvilkkauden arveltiin jo etukäteen jäävän matalaksi muun muassa koronaviruksen tarttumisen pelosta.

Johns Hopkinsin yliopiston koronaseurannan mukaan Ranskassa on varmistettu noin 200 000 tartuntaa ja kuolemia on hieman alle 30 000. Osa äänestäjistä on osoittanut suuttumustaan siitä, että maan hallitus ei ole onnistunut nopeasti tarjoamaan suojamateriaaleja, kuten kasvomaskeja.

Macronin odotetaan sekoittavan salkkuja

Macronin on huhuttu valmistautuvan tekemään muutoksia hallituksensa kokoonpanoon sunnuntain äänestyksen tulosten jälkeen. Muun muassa maan pääministerin Edouard Philippen kohtalo vaikuttaa olevan epävarma. Philippe valittiin paikallisvaaleissa Le Havren pormestariksi.

Ranskan laki sallii henkilön olevan samaan aikaan kahdessa luottamustehtävässä. Tarkkailijat odottavat Macronin kuitenkin käyttävän tilaisuutta hyväkseen ja hankkiutuvan eroon pääministeristä, jonka suosio on mielipidemittausten mukaan korkeampi kuin Macronin.

Poliittisiin riskeihin erikoistuneen konsulttiyritys Eurasia Groupin edustaja Mujtaba Rahman arvioi, että Philippen erottaminen mahdollistaisi sen, että Macron voisi väittää pitävänsä lupaukset siitä, että hänen "toinen näytöksensä" presidenttinä ottaisi oppia aiemmista epäonnistumisista. Rahman mainitsi erikseen koronakriisin hoitamisen puhuessaan Macronin hallinnon epäonnistumisista.

Seuraaviin presidentinvaaleihin on aikaa vajaat kaksi vuotta. Macronin merkittävin vastustaja on Le Pen.

Analyytikoiden mukaan LREMin ja Macronin tuottamat pettymykset ovat saattaneet saada ihmiset jättämään äänestämättä jo valmiiksi haastavissa olosuhteissa. Kriitikoiden mukaan Macron on rikkaiden presidentti, jolla ei ole kosketuspintaa tavalliseen kansaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat