Ohisalolla ei tietoa BBC:n väittämästä matkustuskäytävästä Britanniaan

Maria Ohisalon mukaan matkustuskäytäväasiasta ei ole kuultu Suomessa mitään. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kiistää BBC :n uutisen, jonka mukaan Suomen ja Britannian välille oltaisiin avaamassa matkustuskäytävää heinäkuun alkupuolella. Käytävä tarkoittaisi, ettei maiden välillä kulkevien matkustajien tarvitsisi eristäytyä kahdeksi viikoksi.

Ohisalo sanoi, ettei tällaisesta hankkeesta ole kuultu Suomesta mitään.

– Asiasta ei ollut kuultu. Jos tällaista suunnitellaan, olisi varmaan hyvä, jos maat toisiaan informoisivat. Meillä ei tällaista tietoa ole, enkä tiedä, mistä tieto on lähtenyt, Ohisalo sanoi pohjoismaisten sisäministerien etäkokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

BBC:n uutisesta kertoi Suomessa aiemmin News Now Finland -uutissivusto. BBC:n mukaan käytäviä olisi suunnitteilla myös muun muassa Ranskan, Saksan Italian ja Espanjan kanssa ja että niistä kerrottaisiin mahdollisesti lisää viikonloppuna. Britanniassa koronaan on kuollut yli 43 000 ihmistä, eniten Euroopassa. Kuolleita on 637 miljoonaa ihmistä kohti.

– Me olemme koko ajan pitäneet johtotähtenä, että terveyden ja hengen suojaaminen on keskiössä ja tautitilanne on se, jonka mukaan edetään. Lähialueilta on aloitettu. Meillä ei tosiaan ole tästä enempää tietoa, ei rajavartiolaitoksella eikä ministeriöllä, Ohisalo sanoi.

Pohjoismaiset ministerit kävivät läpi tilannetta matkustussäännöistä ja valmistautumisesta mahdolliseen koronaviruksen toiseen aaltoon. Ohisalon mukaan Suomesta voi nyt matkustaa Norjaan ja Tanskaan ja takaisin vapaasti, ilman kahden viikon eristäytymistä. Hän suositteli kuitenkin ottamaan selvää esimerkiksi lentokenttien määräyksistä.

– Jos tautitilanne on samanlainen, omaehtoisilla karanteeneilla ei ole niin paljon merkitystä.

Pienin askelin

Ruotsissa on elätelty toiveita, että matkustusrajoituksia voitaisiin purkaa niiden alueiden kohdalta, joissa tartuntatilanne on parempi. Ohisalon mukaan Suomessa selvitetään vielä, antaako tartuntatautilaki tällaiseen mahdollisuuksia.

Suomi on asettanut raja-arvoksi, että matkustamista voidaan vapauttaa, jos kohdemaassa on todettu alle kahdeksan tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti. Raja on Suomessa tiukempi kuin muualla: esimerkiksi EU:n komissio on suosittanut kuudentoista tartunnan rajaa.

Ohisalon mukaan muut Pohjoismaat eikä kukaan muukaan ole asettanut kyseenalaiseksi, miksi Suomi haluaa soveltaa tiukempaa sääntöä.

– Jokainen maa tekee lopulta nämä päätökset itse. Suomen hallitus on katsonut, että halutaan edetä pienin askelin ja ehkä ottaa hieman varovaisempia askelia kuin moni muu maa. Mutta ei ole tosiaan kyseenalaistettu, miksi Suomella on näin matala raja.

Kommentoi