WHO: Koronavirustartuntojen määrät lähteneet kasvuun Euroopassa, kun rajoituksia höllennettiin

WHO:n mukaan tartuntojen on havaittu lähteneen nousuun viimeisen kahden viikon aikana Euroopassa 30 maassa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Koronavirustartuntojen määrät ovat lähteneet nousuun uudelleen Euroopassa sen jälkeen, kun rajoituksia on höllennetty. Asiasta kertoi Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan aluejohtaja Hans Kluge.

Klugen mukaan viime viikolla viikoittainen uusien tartuntojen määrä kasvoi Euroopassa ensimmäistä kertaa kuukausiin. Klugen mukaan Euroopassa 30 maassa on havaittu tartuntojen lähteneen nousuun viimeisen kahden viikon aikana. Hän lisäsi, että 11:ssä näistä 30 maasta tartuntojen leviäminen on johtanut niiden merkittävään kasvuun. Kluge varoitti, että tilanne voi pahimmillaan ajaa Euroopan terveydenhoitojärjestelmät sietokyvyn partaalle uudelleen.

Kluge ei nimennyt maita eikä yksilöinyt tartuntalukemia tarkemmin.

Saksassa rajoituksia maan luoteisosaan

Tällä viikolla Saksa on kertonut asettaneensa rajoituksia uudelleen kahdella alueella maan luoteisosassa tartuntojen lähdettyä uudelleen kasvuun. Rajoitukset vaikuttavat noin 600 000 ihmisen elämään. Virusten kasvu nousi puheenaiheeksi alkuviikon aikana, kun Güterslohin kaupungissa sijaitsevalla lihanjalostustehtaalla löytyi peräti 1 500 työntekijältä koronavirustartunta.

Myös Portugali on kertonut uusista rajoituksista pääkaupunki Lissabonissa ja sen ympäristössä.

Euroopan osuus koko maailman koronavirustartunnoissa on laskenut viime aikoina, mutta suurin syy siihen on ollut viruksen voimakas leviäminen samaan aikaan Etelä- ja Pohjois-Amerikassa. Euroopasta on silti raportoitu päivittäin noin 20 000 uudesta tartunnasta ja yli 700 virukseen liittyvästä kuolemasta.

Ruotsissa 1566 uutta koronatartuntaa

Ruotsissa on torstaina vahvistettu 21 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertovat maan kansanterveysviranomaiset. Yhteensä Ruotsissa on nyt koronavirukseen liittyviä kuolemia 5 230.

Uusia koronavirustartuntoja oli torstaina 1 566. Ruotsissa on nyt kaikkiaan 63 890 varmistettua koronavirustartuntaa.

Koronaviruksen seurauksena tehohoitoa saa tai on saanut 2 401 ihmistä.

– Meillä on Ruotsissa nouseva trendi, sillä testaamme nyt entistä enemmän. On hyvä asia, että ihmiset tietävät koronatartunnastaan ja varovat täten tartuttamasta muita, valtionepidemiologi Anders Tegnell kertoo.

Tegnell lisää, että Ruotsissa on laaja levinneisyys lievien tapausten joukossa.

Keskustelu