Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Katiska-huumerikosvyyhdin päätekijä Niko Ranta-aho pääsi vapaaksi tutkintavankeudesta – "Hän oli jonkun verran pöllämystynyt"

Katiska-huumerikosvyyhdin päätekijä Niko Ranta-aho pääsi kuukausia kestäneestä tutkintavankeudesta keskiviikkona. Vapauttamisesta päätti Helsingin käräjäoikeus. Asiasta kertoivat ensin MTV , Ilta-Sanomat ja Iltalehti .

Ranta-aho vietti tutkintavankeudessa eristyksessä yhteensä 338 päivää viime vuoden heinäkuusta lähtien. Tutkintavankeuden alusta saakka Ranta-ahon yhteydenpitoa muihin ihmisiin rajoitettiin tiukasti. Vankeuden aikana Ranta-aho sai pitää yhteyttä ainoastaan vanhempiinsa ja sisaruksiinsa poliisin läsnä ollessa.

Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma kertoo Ranta-ahon olleen helpottunut tutkintavankeuden päättymisestä. Ranta-aho pitää eristystään kohtuuttomana.

– Hän oli jonkun verran pöllämystynyt. Kun tulee tuollaisesta pitkästä vankeudesta yhtäkkiä vapauteen ja saa itse päättää mitä tekee, ei sitä heti pysty kovin analysoimaan että mitä sitä tekee, Kaitaluoma kertoo Ranta-ahon tunnelmista vapautuksen hetkellä.

Syyttäjät vastustivat vapauttamista

Käräjäoikeus perusteli vapauttamista sillä, että niin sanottu Vihdin asia saatiin käsiteltyä oikeudessa. Käräjäoikeus käsitteli vapauttamista jo maanantaina tällä viikolla mutta päätti silloin, ettei Ranta-ahoa voida päästää vielä pois tutkintavankeudesta sotkemisvaaran vuoksi.

Vihdin asiassa on kyse maahan tuodusta viiden kilon kokaiinierästä ja suuresta määrästä amfetamiinia. Kaitaluoman mukaan Vihdin asia on viimeinen Ranta-ahoon kohdistuvista suurista huumesyytteistä. Pienempiä Ranta-ahoon kohdistuvia syytteitä käsitellään vielä syyskuussa.

Syyttäjät vastustivat Ranta-ahon vapauttamista. Heidän mielestään sotkemisvaaran riski on olemassa ensi viikon tiistaihin saakka. Sotkemisvaara tarkoittaa sitä, että epäilty vaikeuttaa asian selvittämistä esimerkiksi hävittämällä todistusaineistoa.

Tiistaina käsitellään Ranta-ahon entisen puolison Sofia Belorfin syytettä rahanpesusta. Ranta-aho on nimetty tapauksessa kuultavaksi.

Päätekijöitä syytetään huumeliigan johtamisesta

Ranta-aho on tunnustanut lähes kaikki syytteet. Häntä on käräjäoikeuden käsittelyissä kuultu keskeisistä Espanjasta Suomeen järjestetyistä huume-eristä. Maaliskuussa Ranta-aho myös johdatti poliisit maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita.

Rikosvyyhdin toinen pääsyytetty, liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg kiistää häneen kohdistetut syytteet.

Syytteiden mukaan Ranta-aho ja Tranberg johtivat huumeorganisaatiota Espanjasta. Syyttäjien mukaan Suomeen on tuotu 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2016–2019.