Kahden vuoden takainen ajokorttiuudistus vaikuttaa muuttaneen pysyvästi ajo-opetuksen tapoja ja määrää.
Uudistuksen jälkeen moni tähtää ajokokeeseen minimituntimäärällä.
– Suuri massa on ottanut asian niin, että minimimäärä on uusi normaali, sanoo Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi.
Henkilöauton ajokorttia varten vaaditaan nykyisin vähintään 14 ajotuntia ja 8 teoriatuntia. Osa ajotunneista voidaan toteuttaa simulaattorilla, ja kaikki teoriatunnit on mahdollista suorittaa verkossa.
Traficomin tilastojen mukaan autokoululaiset ottavat keskimäärin yhden lisätunnin.
Ennen vuoden 2018 uudistusta ajokortin suorittamisen eri vaiheisiin sisältyi pakollisia ajo- ja teoriatunteja yhteensä yli 40.
Epic Autokoulu -ketjun oppilaista minimitunneilla tutkintoon tähtää noin 70 prosenttia, arvioi ketjujohtaja Siim Männik.
– Nuorison keskuudessa on esiintynyt jopa sellaista, että olisi hieman noloa ottaa enemmän opetusta, Männik sanoo.
Määrään tuntuu vaikuttavan muun muassa asuinpaikka.
– Pienemmillä paikkakunnilla näkee selvästi, että on tutustuttu alueeseen, käyty ehkä peltoajossa.
CAP-autokoulun ketjujohtaja Marjo Koskinen puolestaan näkee minimiopetuksen käyvien määrän viime aikoina tasaantuneen.
– Nyt kun aikaa on kulunut pari vuotta, on selkeästi kasvanut asiakkaiden ymmärrys siitä, että lakisääteinen minimi ei automaattisesti tarkoita kortin saamista, Koskinen sanoo.
– Toki edelleen on myös niitä, jotka haluavat saada kortin mahdollisimman edullisesti.
Yhä harvempi saa kortin ensiyrityksellä
Ajokokeen ensiyrityksellä läpäisseiden määrä oli laskussa jo aiemmin, mutta lakimuutos toi siihen vielä isomman pudotuksen. Vuonna 2017 B-luokan ajokortin sai ensiyrittämällä 67 prosenttia kaikista kokelaista, tämän vuoden alussa 60.
Läpimeno ensiyrittämällä on lakimuutoksen jälkeen autokoululaisilla vähentynyt, opetuslupalaisilla taas lisääntynyt.
Traficomin asiantuntija Marjo Immonen pitää suurimpana syynä eroon autokoulun tuntimäärien tippumista, mutta vaikutusta on myös ajokokeen muuttumisella. Ajokokeissa painotetaan nykyään yksittäisten virheiden sijaan enemmän kokonaisosaamista.
– Kymmenen ajotuntia ja riskientunnistamiskoulutus ei ole kaikille tarpeeksi, mutta koetta halutaan silti yrittää, koska lisätunnit maksavat. Opetusluvalla taas ajokokemusta tulee paljon enemmän, ja kokonaisosaaminen kehittyy tuntimäärän mukana.
Myös ympäristön haastavuus näyttää vaikuttavan siihen, kuinka moni läpäisee ajokokeen ensiyrittämällä.
– Uudellamaalla prosentti on noin 50–60, ja paranee mitä pohjoisemmaksi ja harvaanasutummaksi mennään, Epicin Siim Männik sanoo.
Korona vei kevätpiikin
Koronavirusepidemia näkyi myös autokoulujen asiakasvirrassa varsinkin maaliskuun tienoilla.
– Sellaisia asiakkaita on ollut vähemmän, joiden ei ole pakko ajaa ajokorttia juuri nyt. Yleensä he ovat hieman vanhempia kuin 18–20-vuotiaita. Nuoret asiakkaat taas ovat olleet liikkeellä ihan normaalisti, kertoo CAPin Marjo Koskinen.
Epicin autokouluissa asiakasmäärä laski parikymmentä prosenttia, kun poikkeustila julistettiin.
Loppukeväästä asiakasmäärä on autokouluissa taas palaillut normaalitasolle.
Käytännön opetukseen epidemia ei ole vaikuttanut: sekä CAPin että EPICin teoriaopetus on siirtynyt verkkoon jo aiemmin, ja ajotunnit on järjestetty varotoimenpiteet huomioiden.
Poikkeusluvalla paikoin yli kolmasosa maakunnasta
17-vuotiaille myönnettävien poikkeuslupien määrä nousi huimasti, kun luvan myöntämisen perusteita lakimuutoksessa lievennettiin. Perusteiden arvioinnissa huomioidaan muun muassa pitkät etäisyydet sekä huonot joukkoliikenneyhteydet kouluun tai harrastuksiin.
Aiemmin lupia myönnettiin vain muutamia vuosittain, viime vuonna lähes 12 000. Poikkeuslupalaisissa poikia on kaksinkertaisesti tyttöihin verrattuna.
Eniten poikkeuslupia myönnetään maakunnan 17-vuotiaiden määrään suhteutettuna Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa, reilusti yli kolmasosa ikäluokasta. Seuraavaksi eniten poikkeuslupalaisia on Lapissa ja Satakunnassa, vähiten Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla.
Siim Männikin mukaan Epicin autokoululaisista esimerkiksi Koillismaan pienissä kunnissa yli puolet saattaa opiskella poikkeusluvalla.
Opetuslupien määrä lähes kaksinkertaistui
Lakimuutos lisäsi selkeästi myös opetuslupien hakemista, kun muun muassa opetuslupiin vaadittu teoriakoe poistettiin.
Viime vuonna opetuslupia myönnettiin melkein 32 000, lähes kaksinkertainen määrä kuin vuonna 2017 (16 000). Tänä vuonna lupia on toukokuun loppuun mennessä myönnetty jo 15 000.
Opetuslupalaisten osuus kaikista hyväksytyistä ajokokeista oli viime vuonna 30 prosenttia.
Autokoululiiton Kiviniemen mukaan opetusluvilla opettaminen on yleisempää pienillä paikkakunnilla, joissa on helpompi liikenneympäristö.
Opetuslupalaistenkin on käytävä autokouluissa vähintään kahdeksan tunnin riskienhallintaosio.
CAP-autokouluissa on viime aikoina ollut selvää lisäystä niissä, jotka suorittavat ajokortin osaksi kotiopetuksessa, osaksi autokoulussa. "Hybridimallin" oppilaita on Koskisen mukaan kuitenkin kokonaisuudessaan vähän.
Tienataanko opetusluvilla?
Opetuslupien osalta on noussut Autokoululiiton Kiviniemen mukaan esiin harmaan talouden ongelma: Esimerkiksi tietyillä nettisivuilla tarjotaan ajo-opetusta opetusluvalla maksua vastaan. Samaan asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Epicin Siim Männik.
Traficomin tiiminvetäjä Henna Antilan mukaan harmaata taloutta ja opetusluvilla tienaamista rajoittaa tehokkaasti se, että muun kuin lähisukulaisen opettamiseen voi saada vain kolme opetuslupaa kolmen vuoden sisällä. Lähisukulaisten opetukseen lupien määrää ei ole rajoitettu.
– Selkeästi enemmän haetaan sukulaisuussuhteisia opetuslupia, Antila kertoo.