EU ei pidä pakotteita ratkaisuna Kiinan ja Hongkongin tilanteeseen

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja opetusministeri Anna Ekström. AFP / LEHTIKUVA

STT

Euroopan unioni ei näe pakotteita ratkaisuna Kiinan ja Hongkongin tilanteeseen, arvioi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell ulkoministerien videokokouksen jälkeen.

Kiinan kansankongressi hyväksyi torstaina esityksen Hongkongin uudeksi turvallisuuslaiksi, mikä on herättänyt maailmanlaajuista huolta. Borrell sanoi, että Kiinan päätös uudesta turvallisuuslaista heikentää ja vaarantaa Hongkongin itsehallinnollista asemaa.

Borrellin mukaan EU aikoo jatkaa vuoropuhelua Kiinan kanssa.

– EU:n suhteet Kiinaan perustuvat molemminpuoliseen kunnioitukseen ja luottamukseen. Tämä päätös (Hongkongin turvallisuuslaista) kyseenalaistaa Kiinan halun pitää kiinni sen kansainvälisistä sitoumuksista, Borrell totesi.

EU:n ja Kiinan suhde on laajemmin käsittelyssä tänä vuonna ainakin kahdessa huippukokouksessa, kesä- ja syyskuussa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomelle tärkeitä teemoja näissä keskusteluissa ovat muun muassa ilmasto- ja ympäristökysymykset sekä ihmisoikeudet.

Ruotsi jäi yksin vaatimuksensa kanssa

Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsi ajoi tämänpäiväisessä ulkoministerikokouksessa sanktioita Kiinalle, vaikka maan hallitus vastustaa asiaa.

Ruotsin EU-kannoista päättävä valtiopäivien EU-valiokunta linjasi vastoin vähemmistöhallituksen kantaa, että Ruotsin tulee olla aloitteellinen pakotteiden vaatimisessa.

– Pohjimmiltaan tässä on kyse perustavanlaatuisten arvojen puolustamisesta, maltillisen kokoomuksen kansanedustaja Jessika Roswall sanoi TT:lle.

Roswallin mukaan EU:n on tärkeää osoittaa Kiinalle selkeästi, että Hongkongin viimeaikaisia tapahtumia sekä uutta turvallisuuslakia ei voi sivuuttaa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue jättivät eriävän kannan valiokunnan päätöksen.

TT:n mukaan Ruotsi jäi ulkoministerikokouksessa yksin vaatimuksensa kanssa.

Ulkoministeri Haavisto ei halunnut kommentoida muiden maiden kantoja STT:n kysyessä asiasta. Haavisto totesi, että pakotteita ei ole nostettu esiin EU:n tai Suomen puolelta.

– Jos ehdotuksia tulee, niin käsitellään niitä sitten, Haavisto sanoi.

Suomi huolissaan tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä

Suomen kantaa Kiina-kysymykseen linjattiin aamulla hallituksen EU-ministerivaliokunnassa. Valiokunnan muistion mukaan Suomi on huolissaan tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä Hongkongissa.

Suomen mukaan yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteen noudattaminen on olennaista Hongkongin vakauden ja vaurauden kannalta. Suomen mukaan EU:n yhteistyön Kiinan kanssa on perustuttava sen omiin intresseihin ja arvoihin kuten ihmisoikeuksiin.

Yhdysvaltojen mielestä Hongkongin itsehallinto on tuhoutumassa

Kiinan mukaan Hongkongin uudella turvallisuuslailla aiotaan kieltää "terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava" toiminta alueella.

Laki on antamassa Kiinalle nykyistä paremmat mahdollisuudet suitsia Hongkongin demokratialiikkeitä. Yhdysvaltojen mielestä laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on jo todennut, ettei Yhdysvallat enää voi pitää Hongkongia itsehallinnollisena alueena, mikä saattaa viedä Hongkongilta sen edullisen kauppasuhteen Yhdysvaltojen kanssa.

Haaviston mukaan Suomi ei ole muuttanut näkemystään Hongkongin asemasta.

– Halutaan puolustaa Hongkongin nykyistä statusta ja siitä yhdessä EU-maiden kanssa tänään ilmaistiin huoli.

Lähteinä TT ja AFP.

Kommentoi