EU liikkuu yhteisvastuun suuntaan, jos 500 miljardin jättirahasto toteutuu – Kulmunin mukaan Suomi ottaa asiaan kantaa, kun siitä saadaan "selkeä esitys"

Saksan ja Ranskan ehdottama 500 miljardin euron elpymisrahasto tarkoittaa sitä, että Euroopan unioni liikkuisi yhteisvastuun suuntaan, jos rahasto toteutuu, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

– Siihen suuntaan koronakriisi pakottaa EU:n joka tapauksessa liikkumaan. Kysymys on tavasta, jolla se tehdään niin, että emme joudu, suoraan sanoen, Etelä-Euroopan huijauksien kohteeksi, Kangasharju kärjistää.

Saksa on aiemmin vastustanut jyrkästi yhteisvastuun lisäämistä euroalueella. Kangasharjun mukaan Saksan mukanaolo ehdotuksessa on ilman muuta rauhoittava tekijä jäsenmaille, jotka ovat vastustaneet yhteisvastuun kasvattamista. Suomi kuuluu näihin maihin.

Ranska ja useimmat Etelä-Euroopan maat ovat vaatineet yhteisvastuun lisäämistä muun muassa euroalueen yhteisten velkakirjojen eli "eurobondien" muodossa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan Suomi ottaa asiaan kantaa, kun siitä on saatu selkeä esitys.

– Olemme yhteistyöhakuinen EU:n jäsenmaa, mutta poikkeustilanteessakaan ei tulisi kumota maiden omaa vastuuta talouspolitiikkansa hoidosta eikä lisätä yhteisvastuullista velkaa, Kulmuni kertoi sähköpostilla STT:lle.

Kangasharjun mukaan Suomenkin on turvallisempi olla mukana, jos Saksa katsoo, ettei sen piikki ole auki Etelä-Euroopan suuntaan.

Rahasto muodostettaisiin komission ottamalla velalla

Elpymisrahastoa ehdottivat maanantaina Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel. Heidän mukaansa varat käytettäisiin pahiten koronaviruskriisistä kärsineiden alueiden ja alojen tukemiseen.

Ehdotuksen mukaan EU-budjetin yhteyteen tuleva rahasto olisi määräaikainen ja se rahoitettaisiin EU-komission nimissä markkinoilta otettavalla lainarahalla.

Ranskan ja Saksan ehdotuksessa elpymisrahaston varat jaettaisiin tukina EU:n budjetin ohjelmien kautta. Pallo on nyt komissiolla, sillä se valmistelee päivitettyä budjettiesitystä, johon kuuluisi myös elpymisrahasto.

Elpymispaketti osa isompaa kokonaisuutta

Kangasharju sanoo, että 500 miljardin euron elpymispaketti on vain osa kokonaisuutta, jolla EU-maita yritetään elvyttää koronakriisin jäljiltä.

– Pelkästään tämä ei tietenkään ongelmia ratkaise, mutta sitten kun pistetään yhteen EKP:n elvytys ja jäsenmaiden oma elvytys ja EU-tason ratkaisu, tulivoima Euroopassa riittää, Kangasharju arvioi.

Jäsenmaat ovat jo aiemmin onnistuneet sopimaan yli 500 miljardin euron kriisipaketista talouden tukemiseksi. Euroopan keskuspankki päätti puolestaan maaliskuussa käynnistää uuden pandemiaan liittyvän velkapaperien osto-ohjelman, jonka koko on 750 miljardia euroa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat