Viime vuonna laittomasti maahan tuotu lintu menetti henkensä liki varmasti, koira säästyi lopettamiselta todennäköisemmin – Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella valvonnassa jäi kiinni yli sata laittomasti tuotua lintua.

STT

Yli sata laittomasti maahantuotua eläintä lopetettiin viime vuonna, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Avin alueella paljastui vuonna 2019 kaikkiaan 75 tapausta, joissa eläimiä oli tuotu laittomasti maahan. Tapauksista yli puolet havaittiin tehovalvonnoissa satamissa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Laittomasti tuotuja eläimiä valvonnoissa löytyi yhteensä 164. Näistä lopetettavaksi määrättiin 118.

Valvonnassa kiinni jäi eniten lintuja, yli sata. Laittomasti maahantuodut linnut jouduttiin avin mukaan määräämään lopetettavaksi yhtä lukuun ottamatta. Laittomasti maahantuotuja koiria paljastui valvonnoissa 58, joista lopetettiin 16. Kissoja määrättiin lopetettavaksi yksi.

Laittomasti tuodut eläimet voidaan lain mukaan määrätä joko karanteeniin, palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

– Suomessa ei kuitenkaan ole virallista karanteenitilaa, jolle on paljon tiukemmat kriteerit kuin lyhyempiaikaiselle eristykselle. Jos omistaja ei saa korjattua laittomasti tuodun eläimen asiakirjapuutteita määräajassa eläimen ollessa eristyksessä, eläin voidaan määrätä lopetettavaksi. Jos tautiriski on suuri tai ilmeinen, lopetuspäätös tehdään nopeasti, Haikka sanoo tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Iisalmen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty