Presidentti Niinistö Uutissuomalaisessa: EU:n sisäinen hajaannus koronakriisissä uhkaa rappeuttaa unionin myös ulkoisesti

Euroopan unionin sisäinen hajanaisuus koronakriisin torjunnassa uhkaa rappeuttaa koko unionin ulkoisen painoarvon, presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa Uutissuomalaisessa. Niinistö pohtii EU:n tiekarttaa ulos koronakriisistä ja peräänkuuluttaa yksituumaisuutta päätöksenteossa.

– Parikymmentä vuotta sitten Tony Blair edellytti unionilta vähemmän mutta parempaa. Nyt sovellutus voisi alkaa vaikkapa siitä, että vähemmän jäsenkohtaista, parempaa yhteistä edunvalvontaa, Niinistö toteaa.

EU:n jakautuminen yhä selvemmin esimerkiksi etelän ja pohjoisen jäsenvaltioihin on Niinistön mukaan jo nakertanut unionin arviovaltaa. Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina ovat nykyisen maailmanjärjestyksen voimapelaajia, eikä EU:n rooli ole helppo.

– Menetetyn aseman palauttaminen on aina vaikeaa, ja EU:n sisäisten erimielisyyksien kasvaessa se uhkaa käydä mahdottomaksi. Siinä menettäisivät kaikki – niin unionin pohjoisen, etelän, idän kuin lännen jäsenmaat, Niinistö muotoilee.

Unionin yhtenäisyyttä koettelevia kipukohtia Niinistö näkee talouspolitiikassa, muun muassa koronabondeja eli yhteisiä joukkovelkakirjoja koskevassa keskustelussa. Myös Schengen-sopimuksen suoma vapaan liikkuvuuden periaate voi presidentin mukaan olla uhattuna, jos jäsenmaat pitävät hanakasti kiinni matkustusrajoituksistaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat