Puolan kiistellyt presidentinvaalit saattavat lykkääntyä

Puolassa parlamentin alahuoneen puhemies Elzbieta Witek on pyytänyt maan perustuslakituomioistuinta päättämään, voiko hän määrätä sunnuntaille kaavaillut presidentinvaalit siirrettäväksi. Myöhäisin mahdollinen ajankohta olisi 23. toukokuuta, koska perustuslain mukaan vaalit on pidettävä 75 päivää ennen presidentin virkakauden päättymistä.

Hallitseva Laki ja oikeus (PiS) -puolue on ajanut lakimuutosta, jonka mukaan vaalit pidettäisiin sunnuntaina mutta koronaepidemian takia kokonaan postiäänestyksenä. Esitys kaatui eilen parlamentin ylähuoneessa senaatissa, josta se nyt palaa parlamentin alahuoneen sejmin käsittelyyn.

Oppositiolla on ylähuoneessa niukka enemmistö, hallituksella taas alahuoneessa. PiS:n pienemmän hallituskumppanin Porozumienie (Sopimus) -puolueen riveissä kuitenkin vastustetaan myös sunnuntain postiäänestystä, joten hanke voi kaatua ja johtaa jopa hallituskriisiin.

Istuva presidentti Duda ennakkosuosikki

Puolan keskusvaalilautakunnan johtaja Sylwester Marciniak sanoi jo aiemmin tällä viikolla, että kunnollisten vaalien järjestäminen sunnuntaina on käytännössä mahdotonta. Hänen mukaansa hallituksen pitäisi julistaa poikkeustila, jonka myötä vaalien siirtäminen olisi mahdollista.

Selvä ennakkosuosikki presidentinvaalissa on viran nykyinen haltija Andrzej Duda, joka saattaisi kyselyiden perusteella voittaa jo suoraan ensimmäisellä kierroksella. Hän on saanut mediassa paljon näkyvyyttä koronakriisin hoidon aikana, kun taas opposition ehdokkaat eivät ole voineet rajoitusten vuoksi kampanjoida lainkaan.

Opposition lisäksi myös Etyj, EU sekä monet Puolan entiset johtajat, muun muassa ex-pääministeri ja Eurooppa-neuvoston entinen johtaja Donald Tusk, ovat arvostelleet hallituksen suunnitelmaa ajaa vaalit väkisin läpi alkuperäisessä aikataulussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat