Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Työvoima liikkuu alueellisesti vilkkaasti – täysin taantuvia alueita on vähän

Työvoima liikkuu Suomessa alueellisesti vilkkaasti ja työmarkkinoiden kannalta oikeaan suuntaan, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan väestö keskittyy yhä kaupunkikeskuksiin, mutta asuminen monilla paikkakunnilla muuttaa rajusti kokonaiskuvaa väestön ja alueiden kehityksestä.

Tutkimuksen ovat laatineet Pellervon taloustutkimus PTT, Luonnonvarakeskus, Oulun yliopisto ja asiantuntijayritys 4FRONT .

Kun huomioidaan muun muassa kausiasuminen, kasvualueiden verkosto ulottuu tutkimuksen mukaan läpi maan etelästä Lappiin. Täysin taantuvia alueita on vain vähän.

– Työvoiman liikkuvuus on toiminut kohtaannon kannalta oikeansuuntaisesti. Liikkuvuus suuntautuu niihin kuntiin, joissa avoimia työpaikkoja on keskimääräistä enemmän, sanoo Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari tiedotteessa.

Kausiasuminen Suomen sisällä koskee arviolta 2,4 miljoonaa ihmistä. Esimerkiksi Etelä-Savossa on heinäkuussa keskimäärin 83 000 asukasta enemmän kuin virallisessa väestötilastossa. Tutkimuksen mukaan voidaan ajatella, että maakuntaan ”syntyy” heinäkuussa kaksi keskisuurta kaupunkia.

Kun tilastoissa näkymätön kausiväestö otetaan huomioon, vain neljäsosa Suomen pinta-alasta luokittuu kokonaan taantuvaksi alueeksi.

– Vaikka aluerakenne keskittyy yleisesti Suomessa, hajautuu se kausittain, kertoo tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta.

Työssäkäynti oman seutukunnan ulkopuolella lisääntynyt

Tutkimuksen mukaan työssäkäynti oman asuinkunnan tai -seutukunnan ulkopuolella on lisääntynyt jo pitkään. Samoin työmatkojen pituudet ja hyvin pitkien työmatkojen osuus ovat kasvaneet.

Toisessa kunnassa työssäkäynnissä eli pendelöinnissä havaittiin selvä muutos 2010-luvulla. Pendelöinti suuntautuu edelleen yleisemmin keskuksia kohti, mutta vastakkaiseen suuntaan tehdyt työmatkat ovat kasvaneet vielä nopeammin.

Työvoiman liikkuvuus liittyy mahdolliseen alueelliseen kohtaanto-ongelmaan eli kysymykseen siitä, sijaitsevatko avoimet työpaikat ja työttömät eri alueilla. Alueellisten työmarkkinoiden kehitys viittaa tutkimuksen mukaan kuitenkin siihen, että alueellinen kohtaanto ei ole ensisijainen pulma.