Kulmuni: Työllisyysasteen nosto ja sote-uudistus yhä tärkeämpiä, kun koronakriisin yli päästään

Valtiovarainministeriö Katri Kulmuni (kesk.) osallistui aamulla eduskuntapuolueiden koronavirusta käsittelevään kokoukseen Säätytalolla. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA
STT

STT

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) muistutti tiistaina, että työllisyysasteen nosto ja sote-uudistus tulevat entistäkin tärkeämmiksi, kun koronakriisin yli päästään. Kulmuni sanoi, että hallitus palaa näihin asioihin, kun akuutti koronakriisi on ohi.

Kulmuni esitteli tiistaina eduskunnalle hallituksen lisätalousarvioesityksen, josta eduskunta kävi lähetekeskustelun.

Hallitus antoi perjantaina kriisipaketin, jolla vaimennetaan koronaviruksen leviämisen talousvaikutuksia. Kulmunin mukaan hallitus linjaa kehysriihessä laajempia toimia ja lisätalousarvioita on tulossa kevään aikana vielä lisää.

Tiedot muuttuneet sitten perjantain

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen sanoi lähetekeskustelussa, että hallituksen perjantaina antama lisätalousarvioesitys on jo vanhentunut ja sen mittakaava on jäänyt liian vähäiseksi.

Grahn-Laasonen kysyi Kulmunilta, koskevatko lomautusten helpottamiset tasapuolisesti kaikki yrityksiä. Hän halusi myös tietää, milloin saadaan voimaan esityksiä, joilla muun muassa pienyrittäjät pääsevät työttömyysturvan piiriin.

Hallitus ilmoitti perjantaina, että yrittäjät yritysmuodosta riippumatta saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan määräaikaisesti. Lisäksi työttömäksi joutunut työntekijä saa työttömyysturvaa ilman omavastuuaikaa.

Myös lomautuspäätökset nopeutuvat eli ilmoitusaika lyhenee nykyisestä 14 päivästä tai kuudesta viikosta viiteen päivään, ja se koskee myös määräaikaisia työntekijöitä.

Kulmunin mukaan tarkoitus on, että muutokset koskevat kaikkia yrityksiä. Kulmuni sanoi toivovansa, että jo ensi viikolla eduskuntaan tulee lainsäädäntö, jolla muutokset saadaan koskemaan myös järjestäytymätöntä kenttää.

Kulmuni myönsi, että lisätalousarvioesityksen antamisen jälkeen on tapahtunut paljon. Hän sanoi hallituksen toivovan, että valtiovarainvaliokunta käyttää budjettivaltaa, jota sillä on.

– Meillä ei vielä viikko sitten ollut niitä tietoja, joita meillä on tänä päivänä siitä, kuinka paljon esimerkiksi Business Finlandille ja ely-keskuksille on tullut hakemuksia tähän suoraan yrityskohtaiseen rahoitukseen, hän sanoi.

Eduskunnan lähetekeskustelun jälkeen lisätalousarvioesitys menee eduskunnan valtiovarainvaliokunnan käsiteltäväksi.

Lintilä: Kaikki alat kärsivät

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että tällä hetkellä haetaan koko ajan malleja, joilla voidaan tehdä suoria avustuksia yrityksille. Hänen mukaansa mitään tiettyä alaa ei voida rajata, sillä kaikki alat kärsivät nyt.

Lintilä sanoi, ettei panisi pahakseen, jos eduskunta käyttäisi budjettivaltaansa asiassa, sillä yritykset tulevat vielä tarvitsemaan lisäapua.

– Koko ajan teemme töitä, jotta voimme auttaa niitä yrityksiä, jotka ovat kovimmassa hädässä, Lintilä sanoi.

Näin eduskunnassa yritetään estää koronaa

Eduskunnan puhemiesneuvosto linjasi tiistaina, että valmiuslain käyttöönoton takia ja koronainfektion torjumiseksi kansanedustajat voivat tehdä etätyötä ja osallistua eduskuntatyöhön sähköisiä työvälineitä käyttäen. Edustajat voivat seurata valtiopäiväasioita sekä tehdä aloitteita digitaalisesti.

Äänestys etänä ei ole mahdollista. Ennalta ilmoitettu etätyö rinnastetaan eduskuntatyöhön liittyväksi tehtäväksi ja läsnäoloksi.

Valiokunnat kokoontuvat vain välttämättömien asioiden käsittelemiseksi. Valiokuntien ja eduskuntaryhmien kokouksia on siirretty muun muassa auditorioihin, ja asiantuntijoita kuullaan etänä tai heiltä pyydetään kirjalliset lausunnot. Valiokunnat voivat kokoontua tarvittaessa epävirallisiin kokouksiin etäyhteyksin kuulemaan asiantuntijoita.

Valiokuntien päätösvallan turvaamiseksi erikoisvaliokuntia kehotetaan tekemään puhemiesneuvostolle esitys yhdeksännen varajäsenen valitsemiseksi. Perustuslakivaliokunnan osalta varajäsenten määrä voi olla suurempi. Tiedusteluvalvontavaliokunta arvioi itse lisäjäsenten tarpeen.

Lisäksi puhemiesneuvosto suositti jo torstaina, että täysistunnon ilmoittautuminen aloitetaan jo 15 minuuttia ennen istunnon alkamista, jolloin saliin voidaan tulla ja poistua ilman ruuhkaa.

Suosituksen mukaan puheet täysistunnoissa pidetään poikkeuksellisesti aina omalta paikaltaan. Lisäksi kyselytunnilla ministeriaitio on järjestetty uudelleen turvavälien aikaansaamiseksi.

Kyselytunteja varten eduskuntaryhmille ja edustajille on tehty suositus, että ne valitsevat etukäteen kysyjät siten, että salissa on vain noin neljännes edustajista ja muut edustajat seuraavat kyselytuntia ilmoittautumisen jälkeen salin ulkopuolelta.

Muiden täysistuntojen kohdalla suositus on, että salissa ovat ilmoittautumisen jälkeen ja ennen päätöksentekovaihetta paikalla lähinnä puheenvuoroaan odottavat.

Kommentoi