Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach huolissaan "urheilun politisoitumisesta"

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin mukaan on valitettavaa, että useat Euroopan maat ovat arvostelleet Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden mahdollista paluuta kansainvälisiin urheilukisoihin.

– On valitettavaa nähdä, että jotkut hallitukset eivät halua kunnioittaa olympialiikkeen enemmistöä eivätkä urheilun autonomiaa, Bach sanoi torstaina toimittajille KOK:n johtokunnan kolmipäiväisen kokouksen jälkeen.

KOK päätti tiistaina siirtää vastuuta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksista kansainvälisille lajiliitoille.

KOK määritteli suosituksen ehdoista, joilla lajiliitot voivat palauttaa kyseisten maiden yksittäisten urheilijoiden kilpailuoikeudet. Kilpailuoikeuksia ei voi palauttaa esimerkiksi joukkueille, sotaa tukeville urheilijoille tai Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimissa tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleville urheilijoille.

KOK ei linjannut aikataulua päätökselle Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden mahdollisesta osallistumisesta ensi vuoden Pariisin kesäolympialaisiin. Kyseisten maiden urheilijat osallistuisivat kansainvälisiin kisoihin niin sanottuina neutraaleina urheilijoina.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat on valtaosassa lajeista suljettu kansainvälisestä kisatoiminnasta Ukrainan sodan takia.

KOK:n suositus keräsi kritiikkiä

Bach kehotti tiistaina torjumaan jyrkästi poliittisen puuttumisen urheilujärjestöjen päätöksiin siitä, keillä on oikeus urheilla tapahtumissaan. Useat eurooppalaiset poliitikot ovat kritisoineet KOK:n tiistain linjausta.

Muun muassa Saksan urheiluministeri Nancy Faeser kutsui KOK:n tiistain suositusta "iskuksi ukrainalaisurheilijoiden kasvoille". Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki luonnehti suositusta "tyrmistyttäväksi ja urheilun todellisen hengen pettämiseksi".

Bach sanoi torstaina, että olympialiikkeen eri tasoilla ollaan "hyvin huolissaan urheilun politisoitumisesta".